28 Mart 2024 Perşembe

Küba, Amerika’dan Gönderilen 17 Bin İncil’i Reddetti

Eski İncil çevirisini tercih eden Küba hükümeti, ABD tarafından gönderilen ‘’yeni uluslararası yayın’’ kriterlerine göre basılmış olan 17 bin İncil’i geri çevirdi.

Kübalı yetkilililer söz konusu davranışını, İncili sevmediğinden değil ‘’yeni uluslararası yayınları’’ kategorik olarak reddetmesinden kaynaklı olduğunu açıkladı.

Bunun başlıca sebebinin ise komünist hükümetin sadece, Kral James tarafından 1611’de tercüme edilen ve o zamandan beri “Kutsal Kitap’ın İngilizceye klasik çevirisi” olarak bilinen versiyonunu doğru olarak kabul etmesinden kaynaklanıyor.

Küba hükümeti 2015 yılında yeni İncillerin basılmasına izin vermeyen yasayı resmi olarak kaldırmıştı. Fakat dışarıdan gönderilen İncilleri yine de reddetmeye devam etti.

Bu yıl da Küba Diyanet İşleri Bakanlığı, Hristiyan yayıncısı Biblica’dan gönderilen ve basım yılı 2016 olan binlerce İncili Miami’ye iade etme kararı aldı.

Hristiyanlık yayıncısı Biblica, daha önce tüm bu yasaklara rağmen aynı basım yılına ait 33 bin İncili Küba sınırları içine sokabilmişti.

Biblica yayınevinin Güney Amerika yöneticisi Esteban Fernandez, söz konusu durum hakkında: ‘’Küba hükümeti İncilin eski çevirisini doğru olarak kabul ettiğinden dolayı ABD’den gelen yeni uluslararası yayına ait kitapları kabul etmiyor. Fakat daha önce Liberty Adası’na aynı yayınevinden tam 33 bin İncil göndermiştik ve herhangi bir sorun çıkmamıştı’’ açıklamasında bulundu.

Kral James çevirisi dışındaki İncillerin adaya sokulması hakkındaki yasakların kaldırılmasından sonra Biblica haricinde Birleşik Devletler’in Güney Baptistlerine ait olan IMB organizasyonu da Küba’ya sorunsuz bir şekilde İncil göndermeyi başaranlar arasındaydı.

Esteban Fernandez’in anlattıklarına göre; Her şeye rağmen adada hala İncil yetersizliği var. Amerika’da aile başına 2 İncil düşerken Küba’da her bir İncil’e 6 kişi düşüyor. Bu yüzden Küba Hristiyanlarının birçoğu İncil sahibi olduğunda gözyaşlarına hakim olamıyor.

Küba Hükümeti 1992 yılında dini örgütlerin faaliyetlerine kısmen izin vererek ülke anayasasına belli başlı değişiklikler getirdi. O zamandan beri Küba topraklarındaki Hristiyanların sayısı artmaya devam ediyor. 2008’de iktidara Raul Castro’nun gelmesi ve 2016’da Fidel Castro’nun ölümünden sonra ise Küba, ekonomik ve politik bir dönüşüme başladı. Bu dönüşüm ise Hristiyanların dini kısıtlamalar ile karşı karşıya kalmalarına neden oldu. Dolayısıyla günümüzde Küba topraklarına Kral James çevirisi dışında bir İncil sokabilmek bile sorun olabiliyor.(cnl.news, azbyka.ru/OD)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi