25 Nisan 2024 Perşembe

Küba’da Kilise, Umudun Varlığı Olmaya Devam Ediyor

Küba halkının içinde bulunduğu zor durumlar nedeniyle dayanışma, farklı düzeylerde dile getirilmeye devam ediyor.

Küba’yı, 2015 ve 2016 yıllarında ziyaret eden Papa Françesko, Marian duasının ardından şunları söyledi: ‘‘Bu zor zamanlarda, sevgili Küba halkının ve özellikle acı çeken ailelerin yanındayım. Rab’den barış, diyalog ve dayanışma yoluyla daha adil ve kardeşçe bir toplum inşa etmesi için dua ediyorum. Tüm Küba halkını,  kendilerini Meryem Ana’nın korumasına emanet etmeye çağırıyorum. Kendilerine bu yolculukta eşlik edecektir.’’

Barışın, diyalogun ve dayanışmanın sağlanması, Küba halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirten birçok Latin Amerika Episkoposlar Konferansı’nın, episkoposluğun ve Katolik grupların ortak dileği. Meksika Başepiskoposluğu’nun yayını Desde la Fe’nin başyazısında, ‘‘Birçok şehirden binlerce Kübalı, ülkenin içinde bulunduğu korkunç ekonomik, sosyal ve sağlık durumundan duydukları endişeyi ifade etmek için sokaklara döküldü. Episkoposlar, halka seslerini yükseltme hakkı tanıdı’’ ifadelerinde bulundu.

Küba Episkoposlarının 11 Temmuz Pazar günkü gösterilerin ardından yaptığı açıklama, dinlememize, yardımımıza ve her şeyden önce dualarımıza ihtiyacı olan Kilise’nin yorulmak bilmeyen varlığının güçlü bir işaretidir. Salgınla mücadele eden, aşısız, ilaçsız ve hastaneleri yetersiz kalan Küba halkı, dünyadaki tüm Hristiyanlara bir çağrı niteliğinde.

Küba’da hizmet eden İspanyol din adamları, yıllardır sessiz kalan Kilise’nin Küba halkının yüreğinde kalmayı başardığını söyledi. Küba Episkoposluğu yaşlanıyor ve yoruluyor. Üç Episkopos, ileri yaşta olmaları nedeniyle görevlerinden istifa etti, ancak henüz değiştirilmediler. Episkoposlukta yaş ortalaması 70’e yakın ve tüm Episkoposlar 60 yaşın üzerinde. Küba Episkoposluğu, genç episkoposlarla yenilenmeyi beklerken, Kilise umudun ve uzlaşının varlığı olmaya devam ediyor.

Santiago de Cuba Episkoposluğu’ndan Başepiskopos Mgr. Dionisio García, Pazar günü verdiği vaazda ülkedeki mevcut farklılıkların barışçıl yollarla çözülmesini istedi. Birçok şehirde gerçekleşen hükümet karşıtı protestoların ardından ilk ayini yöneten Başepiskopos García, ‘‘Zorlukların, protestoların, gösterilerin, tutuklamaların ve baskıların ortasında Episkoposlar, tüm Kübalılar için dua etmek istiyor’’ dedi.

Santiago Başepiskoposu, Katolik din adamlarının ‘insanlarımıza umut ve güven veren değişiklikler yapılması’ çağrısında bulunduğunu vurguladı. Küba Katolik Episkoposlar Konferansı (COCC) Daimi Komitesi üyesi Başepiskopos García, Covid-19 salgını nedeniyle mevcut sağlık krizinin ortasında, hastalar ve doktorlar için dua etti.

11 Temmuz Pazar günü Küba’da son altmış yılda kaydedilen en kalabalık protesto gösterileri, ülkenin ekonomik ve sağlık krizi yaşaması, Covid-19 vakalarının artması, gıda ve ilaç kıtlığı yaşaması nedeniyle gerçekleşti. Gerçekleşen protestolarda bir kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi yaralandı ve 100’den fazla kişi tutuklandı. (fides.org)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi