19 Mart 2024 Salı

Kül Çarşambası’nda Papa Françesko: Oruç, Kölelikten Özgürlüğe Yolculuktur

Papa Françesko, Kül Çarşambası’da, ”40 günlük oruç; günahın köleliğinden, Tanrı’yla barışmanın özgürlüğüne dönüştür” dedi.

Papa Françesko 17 Şubat Lent başlangıcında, “Oruç yolculuğu günahtan özgürlüğe olan bir çıkıştır. Bu 40 gün, Tanrı halkının vatanlarına gitmek için çölün içinden geçtiği 40 yıla karşılık gelmektedir. Mısır’dan çıkmak ne kadar da zordu!” dedi.

İsrailliler çölde dolaştıkları 40 yıl boyunca birçok denenmeden geçtiler. Papa, “bu yüzden O bizimledir” dedi ve ekledi: “Tanrı’ya geri dönme yolculuğumuz, günahlarımızın ayartıcı tuzaklarında, paranın ve dış görünüşün yanıltıcı güvenliğinde, hoşnutsuzluklarımızın felcinde gizlenen sağlıksız bağlılıklarımız tarafından engellenmektedir. Bu yolculuğa çıkmak için, bu illüzyonların maskelerini çıkarmalıyız.”

Papa Françesko, orucu başlatmak için, Aziz Petrus Bazilikası sunağının koltuğunda, 50 kardinal ve 100 kişiden oluşan cemaatle birlikte ayin yaptı. Aziz Pavlus’un Korintlilere 2. mektubundaki “Tanrıyla barışık olun” öğüdü üzerine düşüncelerini ifade etti.

“Barışık olun; yolculuk kendi gücümüze dayalı değildir. Yürekten değişim, onu yansıtan işler ve eylemlerle, sadece Tanrı’nın işine öncelik verilerek başlarsa mümkündür. Ona dönmemizi sağlayan şey, kendi gücümüz veya meziyetimiz değil, onun kurbanı ve lütfudur.”

Papa Françesko ayrıca, “Tanrıya dönmenin başlangıcı, ona ve merhametine olan ihtiyacımızın, onun lütfuna olan ihtiyacımızın farkına varmaktır. Bu doğru yoldur, alçakgönüllülük yoludur” dedi.

Ayrıca Tanrı’nın peygamber Yoel aracılığıyla verdiği mesajı da belirtti: “Tüm yüreğinizle bana dönün.”

“İhmallerimizde Tanrı’ya kaç defa “Rab, sana daha sonra geleceğim, bekle… Bugün gelemem, ama yarın dua etmeye başlayacağım ve başkaları için bir şeyler yapmaya başlayacağım, diye söyledik? Tanrı şimdi kalplerimize hitap ediyor. Bu hayatta her zaman yapacağımız şeyler ve sunacağımız bahaneler olacak, ancak şimdi, Tanrı’ya dönme vaktidir, kardeşlerim.”

Papa Françesko’ya göre oruç, yaptığımız küçük fedakarlıklardan daha fazlasını ifade eder, ancak kalplerimizin neye yönelmiş olduğunu fark etmek, ve onu Tanrı’yla olan ilişkisine döndürmek demektir.

Papa, insanların, oruç dönemi yolculuğuna nasıl başlayacaklarını bilmeleri için Kutsal Yazılardaki değişim öyküleri üzerine düşünmelerini tavsiye ederek, “Oruç, tüm hayatımızı ve tüm varlığımızı kapsayan bir yolculuktur” dedi.

Örneğin Savurgan Oğul hikayesi, bize Tanrı’ya dönme vaktinin geldiğini gösterir, “Sürekli düşen küçük çocuklar gibi, yürümeye çalışan, fakat düşmeye devam eden, tekrar tekrar zamana ihtiyaç duyan bebekler gibi düştük, babaları tarafından kaldırılmaları için.”

“O, bizi her zaman ayağa kaldıran bağışlama Tanrı’sıdır ve Tanrı’nın affı – İtiraf – geri dönüş yolculuğumuzun ilk adımıdır.”

Papa’nın belirttiği, takip edilecek diğer bir örnek ise, İsa Mesih tarafından iyileştirilen cüzzamlının şükranla ona geri dönmesidir.

“Her birimizin, kendi başımıza iyileştiremeyeceğimiz ruhsal hastalıklarımız var. Her birimizin, kendi başımıza kökünü kazıyamayacağımız, derine yerleşmiş günahlarımız var. Her birimizin, tek başımıza üstesinden gelemeyeceğimiz, felç eden korkularımız var. İsa’ya gelen ve kendini onun ayaklarının üzerine atan, o cüzzamlıyı örnek almaya ihtiyacımız var” diye teşvikte bulundu ve ekledi: “İsa’nın şifasına, yaralarımızı ona sunmaya ve; ‘İsa, günahlarımla, acılarımla senin huzurundayım. Sen doktorsun. Beni sen özgür kılabilirsin. Kalbime iyileştir’ demeye ihtiyacımız var.”

Papa’ya göre, orucun bir yönü de, kendini alçaltarak, “küçülmektir”

“Bugün, külleri almak için başlarımızı eğiyoruz. Orucun sonunda, kardeşlerimizin ayaklarını yıkamak için başlarımızı daha çok eğeceğiz. Oruç, hem içimize hem de başkalarına doğru mütevazı bir alçalmadır. Kurtuluşun, zafere doğru yükselme değil, ancak sevgide alçalma olduğunu anlamaktır.” (CNA)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi