11 Mayıs 2024 Cumartesi

Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 2023 yılının ilk günü, gelenekselleştirdiği üzere, Kumkapı Dışı Surp Harutyun Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti.

Yeni yılın ilk pazar ayininde, Kumkapı dışı Surp Harutyun Kilisesi’nde, Kilise’nin din görevlisi Peder Natan Arabyan eli ile sunulan Kutsal Sunu’ya, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti ve vaaz verdi. Patrik Sahak II, 24 yıldır sürdürdüğü gelenekle, yeni yılın ilk gününde, yine bu kilisedeki ayine riyaset etmiş oldu. Diyakoslar, ast diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını diyakos Jilber Ercan Karapekmez okurken, Kutsal Kase’yi diyakos Krikor Samuelyan getirdi. Rahip Hovagim Seropyan, kilisenin yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri ve başkanları Nazlı Danacıoğlu, bazı kilise vakıf yöneticileri ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, kilisenin Varvaryan Korosu üyeleri, kıdemli okuyucu Hovsep Kuyumcuyan yönetiminde seslendirdiler. 


Surp Badarak sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;
”Sevgili kardeşlerim hepinizin yeni yılını kutlarım. Bu günkü İncil parçasında Efendimiz İsa Mesih’in son akşam yemeğinden bir bölüm anlatılıyor. Son gecesi, öğrencileri aralarında tartışıyorlar, İsa giderse aralarında kim büyük olacak diye. Ölüme mahkum insanların, bu büyüklük derdi nerden geliyor?

Biz ölümlü varlıklarız. Bunu dün akşam işittiğiniz bir yer olduğunu zannetmiyorum. Ama bu sabah buraya geldiniz bunu işitmek için. Bana doğruları söyleyecek birilerine, bir yerlere ihtiyacım var. Doğru yere geldiniz.

Biz hepimiz yolcularız ve biz hepimiz ölümlüyüz. Bunun bilincine varacağız ve asıl büyüklüğün ne olduğunun farkına varacağız ve o da hizmet etmektir, Tanrı ile beraber yürüyebilmektir. Bu günün öğretisi şu, yiyelim, içelim, anı yaşayalım, geçmişi geleceği düşünmeyelim, bugün mutlu olalım biz. Hayat bize güzel şeyler veriyor, dostlarımızla beraber, sağlıkla yaşayalım. Eee sonra? Bu gemi seni nereye vardıracak? Yolun sonunda nereye ulaşmış olacaksın? Hiç bir yere. Anamın karnından geldiğim gibi, bir yokluktan öteki yokluğa gideceğim. Öyle mi olacak? Yoksa bizim varacağımız bir liman mı var? Göklerdeki Babamızın limanına mı varmak istiyoruz biz? Yaşadığımız günler, bu hayat nereye taşıyacak bizi, mezarın yokluğuna, boşluğuna mı? Yoksa ruhumuz onu veren Tanrı’ya mı dönecek? İşte bizim için yeni yıl bu düşüncelerle beraber gelmeli. Biz Tanrı’ya gidiyoruz. Bu dünyada yolu öğrenmiş olarak. O’nun sözleriyle, Rab İsa Mesih’in kurtarıcılığıyla Tanrı’ya doğru yürüyoruz. Her gün bizi Tanrı’ya biraz daha yaklaştırıyor. Bu bizim Hristiyanlık öğretimiz. Bu öğretinin dışında başka bir öğretimiz yok bizim. Temel öğretidir bu hayatımıza ilişkin. Buna göre yaşamak akıllılıktır ve biz buna göre yaşayacağız. Onun için her gün, Tanrı’nın bizi kendisi için hazırlayacağı bir gün olsun. Ruhumuzu Tanrı için hazırlamalıyız. Bu yeni günler bize bunu getirmeli. İçimizdeki bu yenilik dünyanın ihtiyacı olan yeniliktir. Dünya bu yeniliği bekliyor. Siz cesur davrandınız sorularınız cevabını Tanrı’nın sözünde aradınız ve Tanrı da size o cevapları verdi. Şimdi siz Tanrı’nın çocukları olarak yaşıyorsunuz hayatınızı. Bu yenilikte yürüyün. Bu her gün yenilenecek bir ruh durumudur. Bunda yenilenin, bunda tazelenin.

Ermenice vaazımda dediğim gibi, Tanrı’nın yardımına ihtiyacımız var bizim. Tanrı’nın sözleri içimize girmeli ve Kutsal Ruhla beraber bize yeni bir güç vermeli. O zaman hayatımızda bir yenilik başlayabilir, bir şeyler yeni olabilir bizim için.

Tanrı bizimle beraber olsun ama daha önemlisi biz Tanrı’yla beraber olalım. İçimizde Tanrı’nın elini tutma yeniliği oluşsun. Tanrı hepinizi kutsasın.”

Vaazların ardından, önce Rab’bin duası okundu. Daha sonra toplu tövbeyi Rahip Hovagim Seropyan yaptırdı. Sonrasında Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi. Surp Badarak’ın ardından gelenek olduğu üzere Nar, Patrik Hazretleri tarafından kutsandı. Kutsamaya geçmeden kısa bir konuşma yapan Patrik Hazretleri, “narın bereketi simgelediğini ve kilisenin nar kutsamasını gelenek haline getirdiğini bilsek de, asıl bereketin Tanrı’dan geldiğini unutmamamız gerektiğini ve Tanrı’dan umudumuzu kesmememiz gerektiğini” belirtti. Daha sonra narlar kutsandı. Hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve Patrik Hazretlerinin takdisi ile tören son buldu. 
Kutsanmış narlar inanlılar tarafından alındı. Ardından kilise salonuna geçildi. Burada yeni yılın ilk kahvaltısında inanlılar, patrik hazretleri, ve din adamları ile bir araya gelerek kahvaltı yapıp sohbet ettiler.

Hampartsum Yortusu Kutsal Sunu Ayini ile Kutlandı

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nin kuruluşunun 192. yıl dönümü Rab İsa Mesih'in Dirilişinden 40 Gün Sonra Göğe Yükselişi...

Afganistan’da Ölüm Tehlikesine Rağmen Hizmet Ediyorlar

Günümüzde Afganistan'da yaşamayı ve hizmet etmeyi tercih edenler, birçok tehlikeyle yüzleşiyor. Ancak birçok Hristiyan'ın Müjde'yi (Tanrı Sözü)...

Kutsal Topraklarda Tanrı Sözü’nü Destekleyen Kanıtlar Bulunuyor

Kutsal Topraklarda yapılan araştırmalar, Kutsal Kitap'ta yer alan kayıtları doğruluyor.  İsrail Eski Eserler İdaresi, Tel Aviv Üniversitesi ve...

Papa Françesko, Doğum Oranındaki Büyük Düşüş Hakkında Konuşacak

Vatikan tarafından yapılan duyuruda, Papa Françesko'nun İtalya'daki demografik kriz hakkında konuşacağı açıklandı.  İtalya'daki doğum oranı tarihin en düşük...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi