20 Nisan 2024 Cumartesi

Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde 1915 kurbanları anıldı

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nde, Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde 24 Nisan için düzenlenen Surp Badarak ayinini yapıldı. Patrik Genel Vekili Episkopos 1915 ayini kumkapiAram Ateşyan’ın yönettiği törene AB Bakanı Volkan Bozkır katıldı. Cumurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının da okunduğu törenin ardından barış güvercinleri uçuruldu ve 100 kere çan çalındı.

Bakan Bozkır, kilise girişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yöneteceği ayine katılmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, “1916 yılından beri ilk defa resmi olarak yapılan bir ayin. Türk hükümetinin bir temsilcisi ilk defa böyle bir ayine katılacak” dedi.

Episkopos Aram Ateşyan ise ayindeki konuşmasında “İnanıyoruz ki Ermeni ve Türk halkları arasında sevgi ve kardeşlik şafağını karşılayabileceğimiz günler gelecek. Aynı zamanda, Tanrı’nın birbirimizi anlama meşalesini de yakacağına inanıyoruz. İşte iyi niyetin sembolü olan o meşale dualarımızın karşılığı olarak sürekli yanacaktır” dedi.

Ateşyan, soykırım kurbanlarının yanında Çanakkale’de ölenleri de anarak; “yüreklerimizden çıkan dualardan bir payı da Çanakkale savaşlarında hayatını kaybeden Osmanlı ordusu askerlerinin ruhlarının esenliği için ayırıyoruz” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi: “Tüm kalbimizle dua ederiz ki yıkıcı bu savaşlar sona ersin ve insan haklarını tehdit eden bu kavgalar bitsin. Tanrının sevgisi, merhameti ve lütfu din, millet, ırk farkı gözetmeden tüm dünya insanlığı üzerinde hüküm sürsün” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da törene bir mesaj gönderdi. Başrahip Tatul Anuşyan tarafından okunan, Aram Ateşyan ve Ermeni vatandaşlara hitaben hazırlanan mektupta Erdoğan’ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

‘Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden tüm Osmanlı Ermenilerinin bir kez daha saygıyla anıyor, çocuklarına ve torunlarına taziyelerini sunuyorum.”

“Osmanlı İmparatorluğu’na ve cumhuriyetimize yaptıkları ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi katkıları daima takdirle hatırladığımız Ermeni toplumunun, coğrafyamızın her köşesindeki hatıralarını güzel duygularla yad ediyorum”

“(Birinci Dünya Savaşı) sırasında etnik ve dini kimliği ne olursa olsun benzer şartlar altında hayatını yitiren Osmanlı vatandaşlarının tamamını da hürmetle anıyoruz.”

” Türkiye Cumhuriyeti devletini, bu acıları unutmadan ama bunlarla baş etmesini de bilerek kurmayı başardık. Bugün de huzur, barış ve kardeşlik temelinde daha güzel günlere ulaşmak için, etnik ve dini kimliğine bakmaksızın, tüm vatandaşlarımızla dostlarımızla birlikte çalışıyor, mücadele ediyoruz.”

“Yüzyıl önce, ortak vatanımızı işgal için dünyanın dört bir yanından gelenlerin torunlarını, bugün, savaşı lanetlemek, barışı ve dostluğu yüceltmek için Çanakkale’de coşkuyla ağırlayabilen bir kültüre sahibiz. Ermeni toplumunun geçmişte yaşadığı üzüntü verici hadiseleri bildiğimizi ve acınızı samimiyetle paylaştığımı bir kez daha ifade ediyorum. Osmanlı Ermenilerinin dünyanın her yerindeki torunlarına gönül kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu da bilmenizi istiyorum. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.”

Ekümenik Patrik  Bartholomeos’un da katıldığı ayin, Surp Badarak ilahilerinin, İstanbul kilise koroları üyelerinden oluşan birleşik koro tarafından seslendirilmesiyle devam etti.

Barış güvercinlerinin uçurulduğu ayinin sonunda, dün akşam (23 Nisan) saat 19.15’te dünyadaki tüm Ermeni Kiliseleri’nde yapıldığı gibi 100 kere çan çalındı.

 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi