29 Mart 2024 Cuma

“Kurnaz Kahya” Pazarı’nda Kutsal Sunu Ayini Düzenlendi

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli II.Sahak Maşalyan “Kurnaz Kahya” pazarı’nda Kutsal Sunu ayinine riyaset etti. 

Korona virüsünü ön plana çıktığı son günlerde, devlet yetkililerinin, ülkemizde alınan önlemler içerisinde, ibadethanelere varana dek önlem alınacak kadar vahim bir durum söz konusu olmadığından, ayrıca ayin gerçekleşecek ibadethanelerde üst düzey dezenfekte işlemleri yapıldığından dolayı, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin yaptığı açıklama doğrultusunda, 15 Mart Pazar günü de Ermeni Apostolik kiliselerinde ayinlere devam edildi. 

Gedikpaşa Kilisesi yönetim kurulu da cumartesi günü başlattığı dezenfekte işlemleri ile kiliseyi ve salonunu ayine hazır hale getirdi. 

Gedikpaşa Surp Hovhannes Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki Kutsal sunu ayinini, kilisenin din görevlisi Dırtat Uzunyan gerçekleştirirken, ilahileri Zıvartnots korosu, şefleri Kevork Çağlıçubukçu yönetiminde seslendirdi. 

Kutsal sunu ayininden sonra, hafta içi katılamayanlar için “Arevakal” duası gerçekleştirildi. 

Daha sonra Kadasetli Patrik II. Sahak Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Ermeni Apostolik kilisesi takvimine göre, büyük oruç dönemi içerisindeki bu hafta “Kurnaz Kahya” haftası olarak geçiyor. Patrik hazretleri de Ermenice vaazına Luka 16. Bölümdeki bu meseli okuyarak başladı ve daha sonra özetle şöyle dedi;

“Yer yüzündeki en büyük güç akıldır. Tanrı’nın insana bağışladığı bu akıl aslında bizzat Tanrı’nın kendi aklıdır, İncil’de bu akıl <Logos> olarak adlandırılır, evrendeki her şeyin içinde mevcut olan akıl, yani Tanrı’nın sözü. Ama önemli olan insanın bu aklı nasıl kullandığıdır. 

Örneğin aklımızı sadece dünyevi şeyler için kullanabiliriz, bu doğaldır.  Ancak Tanrı’nın sözlerini dinleyen, iman eden insanların yaşamlarında aksine davranışları pek akıllıca değildir. 

Meselde işverenine kurnazlık yapan kahyayı, Tanrı takdir etmiyor ama işvereni bu yanlış davranışa rağmen kendisini takdir ediyor. İsa Mesih de diyor ki bize, İşveren nasıl ki kendi gibi düşünen kahyasını takdir etti, Tanrı da kendisine iman eden ve bu yolda yürüyen, öğütlerine uyan, insan kardeşini seven, kendisine lütfedilen aklı doğru yollarda kullanan evlatlarını takdir ediyor. 

Bizler hepimiz bu kahya gibiyiz, Tanrı tarafından bize lütfedilen her şeyimizi, aklımızı, bilgimizi, öğrendiklerimizi, servetimizi, bu dünyaya ait olanları, burada kalacağı bilinci ile doğruluk yolunda kullanırsak, insan kardeşimizi sevip, onlarla paylaşırsak, bizlerin ruhu da ölümden sonra Tanrı tarafından takdir edilir ve hak ettiği yerde bulunur.”

Türkçe vaazına başlarken de, yine Luka 16. Bölümden bu günün incil parçasındaki diğer meseli “Fakir Lazarus ile zengin adam” ı okuyarak başladı ve şöyle devam etti ;

” Size bir sorum var. Niçin bu iki insan bulundukları yerdeler, zengin ve fakir neden bu konumdalar? Bunun cevabının özü şudur. Bu Tanrı’nın o insanlara bir lütfudur. Bizler tam olarak anlamlandıramasak da, Tanrı’nın planının bir parçasıdır ve bu bizler için de böyledir. Tanrı bizlere özgür irademizi vermiş olsa da, doğuştan lütfettiği özellikler, bizlerin hayattaki oluşumunu belirler, tabii bizler bunun farkında olursak. Yani bize ait hiç bir şeyin olmadığını, her özelliğimizin Tanrı tarafından bize lütuf olarak sunulduğunu fark edip, o şekilde yaşarsak o zaman doğru yolda oluruz. Oysa bu meseldeki zengin adam, kendisinde olanların Tanrı tarafından verildiğini hiç anlayamadı ve kapısında dilencilik yapan fakir Lazarus’la hiç paylaşmadı, sadece masasından artan kırıntıları ona layık gördü. Her ikisi de öldüğünde, asıl gerçeği anladı, Lazarus’a muhtaçlığını fark etti. Bizler de bir gün bu bedeni dünyaya terk edeceğimizi, Göksel Babamızın yanına gittiğimizde hesap vereceğimizi bilerek, dünyadaki varlıklarımızın Tanrı’nın lütfu olduğunu anlayıp, İnsan kardeşlerimizle paylaşarak yaşarsak, hesap günümüzde zengin adamın durumuna düşmeyiz. Bunun için de Tanrı’nın içimize koyduğu en önemli şey olan sevgiyi ortaya çıkarıp sevmeyi bilmeliyiz”.

Vaazının sonunda güncel konu olan Korona Virüsüne de değinen Kadasetli patrik Sahak Maşalyan bu konuda da özetle ;

” Bu gerçek karşısında en önemli duruşumuz, tedbir ve paniği birbirine karıştırmamalıyız. Biz tedbirleri alalım, ülkemiz yöneticilerini dinleyelim, alınan önlemlere ve uyarılara kulak asıp, mutlaka uyalım. Şimdilik kiliselerimizde ibadet devam ediyor, ülkemizde bunla ilgili önlem alınacaksa, bizler de elbette uyacağız. Ama asıl olan bireysel olarak alınan tedbirlere uymamızdır. Bir Hristiyan’ın hasta olduğunu bilerek, kardeşlerinin yanına gelip, onlarla temas etmesi bir günahtır, bunu unutmayalım. Şu da unutulmasın ki, önlem olarak halkın kiliselere gitmesi de söz konusu olursa, bilin ki halk gelemese de, kilisenin din görevlisi, görevini yapacak, tören gerçekleşecek ve dua edilecektir. ” Dedi. 

Tören patrik hazretlerinin kutsaması ve kiliseyi dolduran imanlı kalabalığın hep birlikte okuduğu “Göklerdeki Babamız” duası ile son buldu. 

Tören sonrası kilise salonuna geçildi, burada hep birlikte yapılan kahvaltı sırasında da Patrik Hazretlerine bir sürpriz yapılarak, yakın tarihteki doğum günü dolayısı ile kendisine pasta kesildi. Kilise Yönetim kuruluna ve salonda bulunanlara teşekkürlerini sunan Kadasetli patrik II. Sahak, herkese iyi dileklerini sundu. 


Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi