Her yıl Eylül ayının 14’ünde kutlanan “Kutsal Haç Bayramı” İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayinle kutlandı. Bir tepsinin üzerinde, Reyhan Dalları ile süslenen “Kutsal Haç” ayine katılan cemaat üyelerinin arasında gezdirildi ve bu dallar günün anısına ayine katılanlara dağıtıldı.

Kutsal Haç Bayramı Ayini’ni, Kilise Pederi Yusuf Nicolas Papasoğlu yönetirken İncil’den bölümler okundu. Ayinde günün anlam ve önemine yönelik bir vaaz veren Peder Papasoğlu; “Bugün Mesih’in Haçı’nın göğe kaldırılışı, yani yerden çıkarılış bayramıdır. Biliyoruz ki Haça gerilme cezası eskiden Yahudi geleneklerine göre en kötü günahları işleyenlerin idamı için kullanılırdı. Yani günahkarlar haça gerilerek öldürülürlerdi.

Rab İsa Mesih hiçbir suçu olmamasına rağmen, bu en kötü şekilde ölmeyi bile bizim kurtuluşumuz için kabul etti ve bunun hikmetini bilen çok az kişi vardı o zamanlar. Çünkü haçın öyle bir laneti vardı ki hiç kimse haçın üzerinde ölmeyi kabul etmezdi. Lakin bizler, yani inanan kişiler için haçın laneti kurtuluş yoludur.

Haç dediğim zaman, herkesin göğsünde taşıdığı o haçları demiyorum. Haç kelimesi başlı başına bir sorumluluktur. Rabbimiz ‘Benim ardım sıra gelmek isteyenler, haçını alsın ardım sıra gelsin’ demiştir. Haçını alıp ardı sıra gelecek kişi derken boynuna haç takan kişilerden söz etmiyor. Yani kimin ağır bir yükü varsa, kimin bir günahı varsa, o Rabbimize gidip, önüne çıkıp, tüm günahlarından bağışlanmasını istemesi lazım.
Haç kelimesi dediğimiz gibi sadece ve sadece her kötülüğün anahtarıdır, onunla beraber her kötülüğü yenebiliriz. Rabbimiz kimseye taşıyamayacağı bir yük vermez. Eğer bir kişinin bu dünyada bir sorumluluğu varsa, örneğin annesi, babası, çocuğu bir hastalık geçirmiş, yatalak ise ve ona bakıyorsa, ona bakmakla yükümlüyse ‘Bu onun haçıdır.’ Senin taşıyacağın yük budur, senin taşıyacağın sorumluluk budur. Hiç kimse kendi ailesini atmaz, o ona verilmiş bir sorumluluktur.

Rab İsa bize ne dedi; ‘Beni aç gördünüz doyurmadınız, susuz gördünüz içirmediniz, hasta gördünüz bana bakmadınız’ Yanındakiler Rabbe diyor ki ‘Rabbim biz seni ne zaman aç gördük ve sana bu şekilde davrandık?’ Rab İsa onlara şu cevabı veriyor; ‘Her kim en küçük kardeşlerimden birine bunu yapmazsa bana da yapmamış olur.’
Rabbimiz hiç kimseye taşıyamayacağı bir sorumluluk vermez ama o sorumluluğun da üstesinden gelmek zorundayız. Hiç kimse bu dünyada sadece ve sadece güzel günler geçireceğim diye düşünmesin. Nasıl ki her yokuşun bir inişi varsa her inişin biri yokuşu var” şeklinde konuştu.

Peder Papasoğlu daha sonra günün anısına ayine katılanlara reyhan dallarını dağıttı. Kilise Pederi Papasoğlu, bu reyhan dallarının evlere bereket getirmesi temennisiyle dağıtıldığının altını çizdi.
Kutsal Haçı Yüceltme Ayini, Reyhan dalını alan cemaat üyelerinin daha sonra Kutsal Haçı öpmelerinin ardından sona erdi. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)