20 Nisan 2024 Cumartesi

Kutsal Haç’ın Yeruşalim Semalarında Görünüşü Yortusu

Ermeni Apostolik Kilisesi 19 Mayıs Pazar günü, bir yıl içerisinde kutlanan 4 Haç bayramından biri olan ve Haç’ın Işık olduğu anlamını taşıyan Haçın Yeruşalim’de görünüşü yortusunu kutladı.

351 yılında Yeruşalim’de güneşli bir öğle vakti gökyüzünde 1 km. uzunluğunda “ışıktan” bir “haç” belirir. Birkaç saat gökyüzünde kalan bu Haç’ı halk şaşkınlık ve coşkuyla izler. Bu olay Hristiyan dünyasında İman İkrar Duasının pekişmesine ve kesinleşmesine sebep olur. Ermeni Apostolik Kilisesi de bu olayı kendi kilise takvimine alarak her yıl kutlamaya başlar.

Bu yıl 19 Mayıs Pazar günü, Din görevlisi bulunan tüm kiliselerde kutlanan bu bayram Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan’ın riyaseti ve kutsal sunu ayinini gerçekleştirmesi ile kutlandı. Ayine Gedikpaşa kilisesi din görevlisi Rahip Şınork Donikyan, Diyakos Sarven Bıçakçı ve kilise mugannileri eşlik ederken, ilahileri kilisenin Zıvartnots Korosu, şefleri Kevork Çağlıçubukçu yönetiminde seslendirdi.

Episkopos Maşalyan Haç’ın Işık Olarak Belirişinin Önemini Anlattı

Gedikpaşa kilisesi yönetim kurulu başkanı Harutyun Şanlı ve yönetim kurulu üyeleri ile kalabalık imanlı topluluğun katıldığı ayin sonunda Episkopos Maşalyan verdiği vaazında Haç’ın Işık olarak belirişinin anlamını ve önemini, Haç’ın sadece bir süs nesnesi olmadığını, herkesin hayatta taşıması gereken haçları olduğunu, bunları İsa Mesih gibi taşıyarak, onun gibi ölümün yenilebileceğini, Haç’ın değerini anlatırken, kilise için emek veren herkese teşekkürlerini belirtti ve kilise için gönülden çalışmanın da bir çeşit Haç taşımak olabileceğini açıkladı.

Daha sonra Başkan Harutyun Şanlı, kilisede bulunan tüm imanlı kardeşleri kilise kadınlar kolunun hazırladığı kilise salonundaki kahvaltıya davet etti. Kahvaltı esnasında Harutyun Şanlı, yönetim kurulu adına, Episkopos Maşalyan’a teşekkürlerini sunarken, Episkopos Maşalyan da kiliseye hizmet etmek için yaşamlarından ödün veren yöneticilere din adamları, diakoslar ve mugannilere, sesleri ile ilahileri güzel yorumlayan tüm Zıvartnots korosu elemanlarına teşekkürlerini sundu.

Gedikpaşa Kilisesi’nin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan’ın özellikle gençlerle yaptığı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını bundan dolayı kendisini kutladığını, halkımızın da bu kiliseyi doldurdukları gibi tüm kiliselerimizi de dolu görme dileğini belirtti. Halkla da sohbet eden Episkopos Maşalyan’ın duası ile kahvaltı sona erdi. Kalabalık topluluk, huzur ve sevginin esenliği ile kiliseden ayrıldı.

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi