28 Mart 2024 Perşembe

Kutup Ayıları, Buzulların Erimesine Adapte Oluyor

Küresel ısınmanın simgelerinden biri hale gelen kutup ayılarının avlandıkları Arktik deniz buzu eridikçe yakında neredeyse tamamen yok olacaklarına inanılıyor. Fakat yapılan yeni bir keşif kutup ayılarının geleceğine dair umutları yeşertti. Araştırmacılar, Grönland’da, yılın büyük bir bölümünde deniz buzu olmamasına rağmen hayatta kalmayı başaran bir kutup ayısı topluluğu buldu. Birkaç yüz yıldır diğer gruplardan izole olarak yaşayan hayvanların, denize dökülen buzullardan gelen tatlı su buzu sayesinde yaşama tutunduğu açıklandı.

Science adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir çalışma, fok avlamak için genellikle deniz buzuna bağımlı olan kutup ayılarının, iklim ısındıkça devam eden deniz buzu kaybı karşısında şaşırtıcı derecede dirençli olabileceğini gösterdi. Çalışmanın yazarı olan Washington Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan araştırma bilimcisi Kristin Laidre, “Kutup ayılarının buzsuz bir Kuzey Kutbu’nun nasıl hayatta kalabileceğine dair yanıt aradığınızda, bu tür bir buzul habitatı bir sığınak olabilir” dedi. 

BİRKAÇ YÜZ HAVANI İÇERİYOR

Bununla birlikte, araştırmada incelenen kutup ayılarının dağlar ve okyanus akıntıları tarafından diğer kutup ayısı popülasyonlarından izole olduğu ve fiyortlarda yaşayan birkaç yüz hayvanı içerdiği belirtildi. Bu ayılar, Grönland’ın buzullarının kuzeye aktığı sulu bir tatlı su bölgesinde yıl boyunca avlanırken görüldü. 

Doktor Kristin Laidre

Dr. Laidre, bu tür buzul ortamlarının yaygın olmadığını, ancak Grönland’da ve Arktik Okyanusu’ndaki uzak Norveç takımadaları olan Svalbard’da görüldüğünü söyledi.

Dr. Laidre, “Bu alanda ısrar etmelerinin nedeni, temelde tatlı su buzu olan ve Grönland buz tabakalarından buzullar şeklinde dökülen yapıları erişimlerinin olmasıdır. Kutup ayıları için alışılmadık bir yaşam alanı bu şekilde ortaya çıkıyor” dedi.

Öte yandan, kutup ayıları genel olarak deniz buzu üzerinde yaşayan fokları avlamak için denizden kilometrelerce uzakta bulunuyor. Alaska açıklarındaki bir ayı popülasyonu üzerinde çalışan ABD Jeolojik Araştırma Enstitü’nden Todd Atwood’a göre, deniz buzu örtüsü geri çekildiğinde ve kutup ayıları karada yiyecek aramak zorunda kaldıklarında, orada bulunan küçük kuşlar veya bitkilerle hayatta kalmakta zorlanıyorlar.

ÇALIŞMANIN DETAYLARI HAKKINDA

Dr. Laidre ve meslektaşları yeni çalışma için  buzullarda yaşayan ayıları radyo tasmaları ile izledi ve hayvanlar helikopterlerden atılan dartlarla sakinleştirildikten sonra çıkarılan kürk kümelerinden alınan DNA’ları inceledi.

Araştırmacılar,  yeni verileri 30 yıldan fazla tarihi bilgilerle birleştirdi. Ayrıca, postları için hayvanları avlayan ve onlar hakkında detaylı bilgiye sahip olan yerli halktan ayıların konumu, davranışları ve beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi aldı.

DİĞER AYILARDAN DAHA KÜÇÜKLER

Bilim insanları, ayrıca  bu izole ayı grubunun birkaç yüz yıldır diğer gruplardan ayrı yaşadığını ve diğer ayılardan daha küçük olduğunu keşfetti. Yetişkin dişiler yaklaşık 180 kg ağırlığındayken, diğer popülasyonlardaki yetişkin dişi ayıların 250 kg ağırlığa ulaşabileceğini bildiler. Çalışmadaki ayıların da birkaç yavrusu olduğu da görüldü.

HAYATTTA KALMA ŞANSI OLAMAYAN AYILARIN SAYISI DAHA FAZLA

Öte yandan Dr. Atwood, bulguyu kutup ayısı popülasyonlarını anlamada önemli bir ilerleme olarak nitelendirdi, ancak bunun Alaska, Kanada ve Rusya’daki kutup ayılarının Grönland ayılarının başardığı gibi tatlı su buzunda mutlaka hayatta kalabileceklerini göstermediğini söyledi. 

Atwood, “Küresel ısınmadan olumsuz etkilenen kutup ayısı oranı, bu değişikliklere uyum sağlayan ayıların sayısını geçecek. Uyum sağlama yeteneklerinin bir sınırı var. Ayıların yüzde 95’inin,  deniz buzu gittiğinde başları çok büyük belada olacak” değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYA ÇAPINDA YAKLAŞIK 26 BİN KUTUP AYISI BULUNUYOR

Son olarak Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne göre, Kanada, Rusya, Alaska, Grönland ve Norveç’in Arktik bölgelerine yayılmış 19 farklı popülasyonda, dünya çapında şu anda 26 bin kutup ayısı yaşıyor.

1970’lerde getirilen kutup ayısı avı yasağı, kutup ayısı sayılarının sabitlenmesine yardımcı olurken, hayvanlar 2008’den beri ABD hükümeti tarafından tehdit altındaki türler arasında listeleniyor. (Ntv)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi