29 Mart 2024 Cuma

Laodikya Kilisesi yıl sonunda turizme açılıyor

İncil’in Vahiy bölümünde de adı geçen “7 kilise”den biri olan Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde yer Loadikya Kilisesi’nin yıl sonuna kadar turizme kazandırılacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı’ndan Mustafa Dermencioğlu’nun haberine göre, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya antik kentindeki kazı ve restorasyon çalışmaları çerçevesinde bu yılki kazı ve restorasyon çalışmalarının, tapınakların bulunduğu özel bir alan olan Kuzey Kutsal Agora’da devam ettiğini belirtti.

“C yapısı” diye adlandırılan yapıda kazı çalışmalarını tamamlandığı anlatan Şimşek, “Kiliseli peristilli evde peristil bölümünü tamamıyla açtık. Batıda erken tunç çağına ait hem yerleşim yeri hem de bir mezarlık alanı var. Bu da günümüzden hemen hemen 5 bin yıl öncesine tarihlediğimiz bir alan, orada kazı çalışmalarını yaptık. Özellikle bu seneki çalışmalarda bir de Septimius Severus çeşmesinde restorasyon çalışmaları devam ediyor” dedi.

laodikya kilisesiLaodikya’da kesintisiz süren restorasyon alanları içinde en önemli yapıların başında Laodikya Kilisesi’nin geldiğini kaydeden Şimşek, İncil’de adı geçen ve Laodikeia halkına ithaf edilen Laodikeia Kutsal Haç Kilisesi’nin ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Kilisenin restorasyonu için çok detaylı ve özel çalışma yürüttüklerini 2 bin metrekarelik üst kısmının Aydın Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı proje ile çelik konstrüksiyonla örtülmeye başladıklarını belirten Şimşek şunları söyledi:

“Şu an burada çatı üst koruma çatısının yapım işlemleri devam ediyor. Biz burada ülkemizde ve dünyada bu tür yapılar için nasıl bir sistem uygulanmış hepsine baktık. Üst bölümünde çok sade, yapının güzelliğini örtmeyen, yapının güzelliğini ön plana çıkaran bir çelik konstrüksiyon ve polikarbonat düşündük. İçte de yürüme yolları var. Bu yıl sonu itibarıyla üst örtü projesinin tamamlanması hedeflemekteyiz. Çünkü gerçekte tüm dünya bu kilisenin açılmasını bekliyor. Çünkü Laodikya antik kenti Anadolu’daki en eski yedi kiliseden birisini barındırıyor. Kilise, duvar kaplamaları ile, renkli mermer kaplamaları ile, duvar resimleri ile, tabanda opus sectile dediğimiz döşeme ile, iki yandaki neflerde çok güzel geometrik dizaynlı mozaiklerin oluşu ile çok özel bir yapı. Laodikya Kilisesi gerçekten bittikten sonra hem yapılan restorasyon çalışmaları ile hem de projelendirilen koruma çatısı ile ülkemizde ilklerden birisini oluşturuyor.”

– “İnanç turizmine hareket getirecek”

Laodikya’ya gelen ziyaretçilerin yüzde 80’inin hacı olmak için geldiğine dikkati çeken Şimşek, “Tabii ki bu kilisenin tüm çalışmalarının bitmesi ve ülkemiz ve dünya turizmine açılması, başka bir nefes, başka bir soluk getirecektir, hareket getirecektir. Özellikle de Pamukkale’ye gelen 2 milyona yakın ziyaretçinin birçoğunun da artık burada kiliseyi görmeye gelmelerini sağlayacaktır” diye konuştu.

Proje çerçevesinde,  7 dilde hazırlanan kilise kitabı ve antik kenttin tanıtımını içeren broşürlerin iki ay içinde tamamlanacağı bilgisini veren Şimşek, kilisenin inanç turizmi açısından önemini şu sözlerle vurguladı:

“İnanç turizmi için bu kilisenin açılması çok önemli. Çünkü hemen hemen 1700 yıllık bir yapı. Ve Büyük Konstantin zamanında ilk Hıristiyanlığın kabul edilmesi ile birlikte yapılan 8-9 kiliseden birisi ama bugüne kadar özgünlüğü bozulmamış olarak günümüze kadar gelen en önemli kilisedir. Laodikya Kilisesi, M.S. 7. yy’ın başında İmparator Fokas döneminde depremde tamamen yıkılmış ve kent terk edilmiş, ondan sonra kentte hiç yerleşme olmaması sebebi ile günümüze kadar olduğu gibi korunarak gelmiş, bu yönüyle de çok önemli. Yani buradaki hem mozaik döşemeler hem vaftizhane koridoruna geçiş ve vaftiz havuzunun çok özel oluşu ve buradaki ilk Hıristiyanlık inancında Ambon Kürsüsü’ne varıncaya kadar nasıl bir seremoni yapıldığını gösteren tüm örneklerin tüm kilise içindeki dinsel ögelerin olduğu 4. yy’a ait tek yapıdır. Bu yönüyle inanç turizmi için ülkemize büyük katkı sağlayacaktır.”

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi