20 Nisan 2024 Cumartesi

Libya’da Şehit Edilen 21 Hristiyan Anıldı

Kıpti Ortodoks Başepiskoposu Angaelos ve Canterbury Başepiskoposu olmak üzere kilise liderleri ve politikacılar, altı yıl önce Libya’da şehit edilen 21 Hristiyanı andı.

Kıpti Ortodoks Hristiyanlar, 15 Şubat 2015’te Libya’da bir plajda IŞİD tarafından şehit edildi. Hayatlarını kaybeden Hristiyanlardan Ganalı Matthew Ayariga hariç hepsi Mısırlıydı ve çalışmak üzere Libya’ya gelmişlerdi.

İnfaz görüntüleri yayınlandı ve Hristiyanların cesareti birçok kişiyi etkiledi. Her yıl 15 Şubat’ta Kıpti Ortodoks Kilisesi tarafından ‘Günümüz Şehitleri Günü’nde’ anılıyor. Bu yıl Covid-19 nedeniyle anma töreni çevrimiçi gerçekleşti.

Londra’nın Kıpti Ortodoks Başepiskoposu Angaelos, ‘‘Burada bahsettiğimiz şey, Kıpti Ortodoks Kilisesi’ne veya Kıpti Ortodoks Hristiyanlarına yönelik bir saldırı değil, çünkü acı veya zulüm bir gruba ait olamaz. Zulmetmek, insanlığa aykırı davranmak, metalaştırmak, Tanrı’nın suretini ve benzerliğini ortadan kaldırmaktır. 21 Hristiyanın tanıklığıyla dayanmayı, cömertliği, merhameti, bizi öldürmek isteyenleri tam anlamıyla sevmeyi ve affetmeyi öğrendik. Bu yüzden minnettarız. Hepimiz insanlığı paylaşıyoruz. Zulme ve baskıya karşı durduğumuzda kazanırız. Çünkü insanlığımız zenginleşir’’ dedi.

İskenderiyeli Papa II. Tawadros, dünyada zulmün yaşanmadığı bir zamanı umut ettiğini söyleyerek, ‘‘İmanlarına tanıklık edecek cesaretle ölümle yüzleşebilen tüm şehitlerimizin inancından gurur duyduğumuz doğru, ancak insanlık sözlüğünden silinmesi gereken bir kelime olan zulme hiçbir şekilde tahammül edemeyiz. Tanrı’nın bir armağanı olan insan hayatının değerine büyük bir inancımız var. Hiçbir insanın bir başkasının hayatını sona erdirme hakkı yoktur. Hayatımızı verme pahasına bile olsa İsa Mesih’e olan tanıklığımızın sevinç getirdiği tüm Hristiyanlar tarafından iyi anlaşılmıştır. Bu nedenle bugün sevgili Libya şehitlerimizi ve tüm iman şehitlerini Filipililer 1:21’de yazılan; ‘Yaşamak Mesih’tir, ölmekse kazanç’ ayeti ile anıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

Liverpoollu Lord Alton, geçen yıl Mısırlı kardeşlerinin yanına gömülebilmesi için bedeni Mısır’a götürülen Ayariga’yı andı. Lord Alton, dünya çapında zulüm gören tahmini 250 milyon Hristiyana karşı kayıtsız kalındığını söyledi. ‘‘Kıpti Hristiyan geleneğinin bize öğreteceği çok şey var. Matthew Ayariga’nın 2015’te Libya’daki o ölümcül kumsalda gösterdiği olağanüstü dayanışma eyleminin yalnızca soluk bir taklidi olsa bile, kötülüğün karşısındaki kahramanca cesareti bizden daha iyi bir yanıt istiyor’’ dedi. (CT)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi