6 Mayıs 2024 Pazartesi

Libya’yı Vuran Fırtınada Binlerce Kişi Hayatını Kaybetti

Aljazeera haber sitesinde yer alan bilgilere göre yetkililer, Libya’yı vuran Daniel fırtınası nedeniyle 5 bin’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Binlerce kişiden haber alınamadığı için kurban sayısının hızla artabileceği uyarısında bulunuldu.

Sel felaketi, şiddetli yağışların ardından iki barajın yıkıldığı Derne kentine büyük hasar verdi. Birleşmiş Milletler, siyasi olarak bölünmüş ülkede yardım ekiplerinin seferber edildiğini söyledi. Ülke 2014 seçimlerinin ardından siyaseten ikiye bölündü. Bunlardan birisi ülkenin doğusundaki Tobruk’ta bulunan Temsilciler Meclisi ve diğeri de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’dir.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), sel felaketi nedeniyle kaybolan ve hayatını kaybeden binlerce kişi için endişelerini dile getirdi. UNHCR, acil yardım malzemelerinin bölgeye gönderildiğini açıkladı.

Hayatta kalanlar mucizevi kurtuluşlarını anlattı

Derne’de hayatta kalanlar yaşadıkları korkunç deneyimi paylaştı. Eşi ve küçük kızıyla birlikte hayatta kalan 39 yaşındaki Raja Sassi, ‘‘Başlangıçta sadece şiddetli bir yağmur olduğunu düşündük. Ancak gece yarısı büyük bir patlama oldu. Barajın yıkıldığını öğrendik. Şehir merkezi cesetlerle doldu’’ dedi.

Kaçarken küçük kızına tutunan 31 yaşındaki Nouriya el-Hasadi, hayatta kalmalarının mucize olduğunu söyledi. İki çocuk annesi 41 yaşındaki Safia Mustafa, bina çökmeden önce evlerinden kaçmayı başardı. 10 yaşındaki oğlu Obai, hayatta kalmaları için Tanrı’ya dua ettiğini söyledi. 46 yaşındaki avukat Saliha Ebu Bekiri ise kendisinin ve iki kız kardeşinin felaketten kurtulduğunu ancak annesinin hayatını kaybettiğini söyledi. Avukat, ‘‘Yüzebiliyordum ama ailemi kurtarmak için hiçbir şey yapamadım’’ dedi.

Derne belediye başkan yardımcısı Ahmed Madroud, kentin en az yüzde 20’sinin yok olduğunu söyledi. Madroud, yıkımın nedeninin kentteki altyapının zayıf olması ve birçok binanın nehre yakın dar sokaklarda toplanmış olması olduğunu belirtti. Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter, acil müdahale üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyerek, ‘‘Hasarın tespit edilmesi, yolların yeniden inşa edilmesi, elektrik hizmetinin sunulması ve gerekli her türlü tedbirin alınması için hükümete özel bir komite kurma talimatı verdik. Ülkenin yeniden ayağa kalkması için tüm resmi kurumların acil destekte bulunması gerekiyor’’ dedi. (Aljazeera)

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi