29 Mart 2024 Cuma

Mahkeme Vatikan’ı haklı buldu

Vatikan, ABD Oregon eyaletinde düzenlenen mahkemede önemli bir zafer kazanıp, büyük tazminat ödemekten kurtuldu. Mahkeme kararı Papalığın tacizci rahip için doğrudan işveren olmadığını söylüyordu.

Söz konusu mahkeme 2002 yılında, Katolik din adamları ile ilgili cinsel suçlamalar içeren skandal dalgaları sonucunda başlamıştı. Davacı -Seattle sakini- 1960’lı yılların sonlarında bölge rahibi Andrew Ronan’ı kendisine cinsel şiddet uygulamakla suçlamıştı. Aynı zamanda, Ronan’ın ve tüm Roma-Katolik Kilisesi rahiplerinin Vatikan’ın çalışanları olduklarını ve bu nedenle rahip tarafından işlenen suçtan sorumlu olduklarını kanıtlamaya çalışıyordu.

Bölge hakimi Michael Mosman açıklamasında, davada Vatikan ve Ronan arasında iş ilişkisine dair herhangi bir kanıta rastlamadığını bildirdi.

Davacı avukatı Jeff Anderson, kendi adına, kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Oregon’da görülen dava, rahipler tarafından cinsel saldırı vakaları ile ilgili olarak her birinde Vatikan’ın sanık olarak dava edildiği soruşturmaların sonuncusu idi. Önceki davalar Kentucky ve Wisconsin eyaletlerinde görülmüştü.

Hakim Mosmen, davacının ‘Vatikan’ın tüm rahipleri sınırsız bir denetim altında bulundurduğu ve böylece onların işvereni olduğu’ şeklindeki savunmasını kabul edecek olsaydı, dünyadaki bütün Katoliklerin de Vatikan çalışanları olarak düşünülmesi gerekeceğini söyledi. (MG)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi