18 Nisan 2024 Perşembe

Makedonya’nın İsim sorunu çözülebilir

Nikos Kotzias

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki temasları kapsamında, Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki “isim sorunu”na dikkati çeken Kotzias, “İsim sorunu için de tüm diğer sorunlar için olduğu gibi bir çözüm vardır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kotzias, Yunanistan olarak Makedonya’nın hızlı adımlarla AB üyeliği yolunda ilerlediğini görmek istediklerini vurgulayarak, iki ülke arasındaki “isim sorunu”nun da çözülebileceğini söyledi.

Kotzias, AB üyeliği yolunda Makedonya’ya yardımcı olabilmek adına çalıştıklarını belirterek, Makedonya’nın istikrar ve güvenlik açısından önemine işaret etti.

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki de iki ülke arasındaki en zayıf halkanın güven, en güçlüsünün ise ekonomik iş birliği olduğunu belirterek, “İki ülke arasında güvensizlik mevcut. Birlikte çaba göstererek bunun üstesinden gelebiliriz. İş birliği, güven inşası için en iyi çözüm” ifadesini kullandı.

Poposki ayrıca, iki ülkenin de yirmi yıldır süregelen “isim sorunu”nun çözümü için uygun bir iklim oluşturulmasını istediğini sözlerine ekledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias, Üsküp’teki temasları kapsamında ayrıca, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Başbakan Nikola Gruevski tarafından kabul edildi, ülkedeki bazı siyasi parti genel başkanlarıyla bir araya geldi.

İsim sorunu

130’dan fazla ülke Makedonya’yı “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanımasına rağmen, Yunanistan kendi ülke sınırları içerisinde de “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından beri devam eden anlaşmazlık, Yunanistan’ın birçok alanda Makedonya’yı veto etmesi nedeniyle ülke için büyük sorun teşkil ediyor. BM’ye de “Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle üye olabilen Makedonya’nın NATO üyeliği ise Atina’nın vetosu nedeniyle gerçekleşemiyor.

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi