24 Nisan 2024 Çarşamba

Malatya Kilisesi Yine Hedefte

Zirve Yayınevi katliamının yaşandığı Malatya’da korkutan ihbar: Fotoğraflar korku yarattı, kilise yine hedefte.

Zirve Yayınevi’nde öldürülen üç kişinin bağlı olduğu Kurtuluş Kiliseleri’nin Malatya Temsilcisi Vedat Serin bir ihbar dilekçesi verdi.

Suç duyurusunda bulunan Kilise Derneği Temsilcisi Vedat Serin, kilise dernek binasına gelen bir kişinin, “Ülkü ocaklarına gelen JİTEM’ciler bize, ‘Malatya’da misyonerler var, bu durum vatan için iyi değil, Malatya’da Vedat Serin, Ankara’da dernek başkanımız İhsan Özbek ve daha önce Malatya’da yaşayan Timothy Wesley Stonen’in isimlerini, adreslerini ve fotoğraflarını bize verdiler. ‘Bunları öldürün, size ne isterseniz verelim’ dediler” anlatımında bulunduğunu bildirdi. Serin, aynı kişilerin gençlere silah verdiğini, gençlerin Zirve Yayınevi’nde üç protestanı öldüren grubun lideri Emre Günaydın’ın babasını ziyaret ettiklerini, “Yapmayın, benim oğlumu da böyle kandırdılar, evlat acısını ben biliyorum” sözleri üzerine geri adım attıklarını anlattı. Dilekçenin ekinde Malatya’da sözü edilen grupların silahlı fotoğraflarına da yer verildi.

Kurtuluş Kiliseleri Derneği Malatya Temsilcisi Vedat Serin, 5 Eylül’de çarpıcı bir ihbarda bulundu ve suç duyurusu dilekçesi verdi. Serin, dilekçesinde, üç dört ay önce kilise derneğinin olduğu mahallede arkasından gelen birinin, “Vedat abi, nasılsın” dediğini, bu kişiyi çıkartamadığını ancak konuşmaya devam ettiğini söyledi.

Serin, 25 Ağustos’ta kilise dernek binasına gittiğini, yaklaşık iki dakika sonra ismini o gün öğrendiği T.A.’nın geldiğini, bir ağacın altında İncil bulduğunu, bunu işaret sayarak kiliseye geldiğini anlattığını aktardı. Daha sonra T.A.’nın bir kişiyi aradığını anlatan Serin, “Kapının önünde konuşmaya başladık. ‘Burada ses kaydı var mı?’ diye sordu. Daha sonra bana başından geçenleri anlattı” dedi.

“Bunları öldürün, ne istiyorsanız verelim”

T.A.’nın bir dönem Malatya’da bir mahallenin ülkü ocağı başkanlığını yaptığını söyleyen Serin, şöyle devam etti:

Bahsettiği ocağa sivil JİTEM’ciler, askeri personeller gelmişler Yaşça büyük olan biri daha varmış. Bunlara, ‘Malatya’da misyonerler var. Bu durum vatan için iyi değil’ gibi şeyler söylemişler. Malatya’da Vedat Serin, Ankara’da İhsan Özbek ve daha önce Malatya’da yaşayan Timothy Wesley Stonen’in isimlerini, adreslerini ve fotoğraflarını vermişler. ‘Bunları öldürün size ne istiyorsanız verelim’ demişler.

T. A., bu kişilerin kendisine silah verip bir arkadaşı ile kiliseye gönderdiklerini, içeride bilgisayarda oyun oynayan çocuğu görünce geri döndüklerini anlattı. İkinci teşebbüsün Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi üzerine iptal edildiğini savundu. 

Tüm işleri yolunda gitmiş

Serin, T.A.’nın kendisine, “Ben bir süre seni takip ettim. Abi sen çok rahat bir insansın. Bir insan Malatya gibi yerde kilisede çalışacak, Hıristiyanlığı anlatacak, senin gibi de çarşıda gezecek. Gerçekten biz de şaşırdık. Korkmuyor musun?” dediğini, “Yok, ben yanlış bir şey yapmıyorum. Kimseye zorla bir şey vermiyorum. Yüz kızartıcı bir şey yapmıyorum. İsteyen olursa gelip buradan kitap alır. Sorusu olan varsa sorar” yanıtını verdiğini anlattı.

O dönem üniversitede peyzaj, gübre satışı gibi işlerle uğraşan T.A.’ya kolaylıklar sağlandığını, bütün işlerinin yolunda gittiğini, başından geçen olayları kolayca atlattığını söyleyen Serin, bu bilgileri de kendisinden aldığını aktardı.

Serin’in aktardıklarına göre, Yayınevi katliamından dolayı cezaevinde yatan Emre Günaydın’ın babası Mustafa Günaydın’ın yanına giderek konuyu anlatmışlar. Mustafa Günaydın, ‘Yapmayın, benim oğlumu da kullandılar. Evlat acısını ben biliyorum’ diyerek ağlamış ve ‘Vazgeçin’ demiş.

Bunun üzerine T.A. bu cinayetleri işlemeyeceğini söyleyince bu kişilerin bütün ticari işlerini engellemişler. İhaleleri iptal edilmiş. Çok zarara uğramış. Gök Tenri düşüncesini savunduğu ve İncil ile ilgili konulara da birkaç kez girdiği için oradaki görevinden de alınmış. Bana telefonunu verip, daha sonra geleceğini söyleyerek ayrıldı. Kim bu tehditlerden sorumlu ise şikâyetçiyim. Hayatımdan endişe ediyorum. Hayatımın korunması için gereken tedbirlerin alınmasını ve bu kişilerin cezalandırılmasını istiyorum.

Konuya İlişkin Protestan Kiliseler Derneğin’nden Açıklama

KAMUOYUNA DUYURU

Geçen gün ve saatler içerisinde yer ve isimlerle birlikte medyaya yansıyan haberlerle ilgili kamuoyuna bildirimimizdir. 

2007 yılında yaşadığımız vahim bir olay ve üç kardeşimizin hunharca katledilmiş olmalarının üzerinden 15 yıl geçtikten sonra, yine Malatya’da ve yine aynı karanlık yollar aracılığı ile kilisede şimdiki görevli kardeşlerimizin öldürülmesi planlarının gün yüzüne çıktığını ve isimlerle birlikte basına kadar yansıdığını görmekteyiz. 

Ülkemizin ve bölgemizin ekonomik, sosyal ve  politik olarak ne kadar hassas bir dönemde olduğu özellikle göz önüne alındığında, açığa çıkan karanlık planların, sadece ülkemizin ve halkımızın zararına ve kötülüğüne hizmet ettiği aşikardır. 

2007’de yaşadığımız katliamda olduğu gibi Hristiyanlar ve Kiliseler üzerinden ülkemizin düzen ve itibarını bozmak, içeride ve dışarıda devletimizi ve halkımızı zor durumda bırakmak suretiyle bir karmaşa ve kaos ortamı yaratmak isteyen karanlık zihniyetin varlığını devam ettirdiği ve yeni fırsatlar kolladığı muhakkaktır.

Hristiyanlar ve Kiliseler olarak devletimizin hiçbir zaman ve hiçbir şekilde bu karanlık emelleri taşıyan birey ve oluşumlara fırsat vermeyeceğine, ilgili tedbirleri aldığına ve alacağına yönelik güvenimiz tamdır. 

Devletimiz ve ilgili kurum kuruluşlarla tam bir işbirliği içerisinde olacağımızı, ülke ve halkımızın refah ve huzuru için sürekli dua ettiğimizi ve yaratılmak istenen düzen, itibar, demokrasi, insan onuru ve insan hakları karşıtı eylem ve davranışlara hiçbir şekilde prim vermeyeceğimizi bildirmek isteriz. 

Bütün kamuoyuna saygılarımızla belirtmek isteriz.

Temsilciler Kurulu, TEK

(T24, ABC Gazetesi)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi