20 Nisan 2024 Cumartesi

Malatya Surp Yerortutyun Ermeni Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Malatya’daki eski Surp Yerortutyun Kilisesi bir yıl önce yenilendikten sonra, 28-29 Ağustos 2021 tarihlerinde Kadasetli Patrik Sahak II eliyle kutsanmış ve açılışı yapılmıştı. Bu yıl, 30-31 Temmuz 2022 hafta sonu, Patrik Hazretleri’nin emri ve lütfuyla, eski Malatyalılar ve Malatya HAYDER’in girişimiyle Malatya’ya bir gezi düzenlendi ve Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) gerçekleşti. 

Patrikhane Basın Yayın İşleri Müdürü Rahip Hovagim Seropyan, 30 Temmuz Cumartesi sabahı, Diyakoslar Garabed Yontan ve Ğazar Sabuncu Malatya’ya gittiler. Onları Malatya havaalanında bölgenin gençlerden Aret Boyacı karşıladı. Aynı vesileyle, Anadolu Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan ve Diyakos Yusuf Tabaş da Malatya’ya geldi. Geziye İstanbul’dan katılanların yanı sıra çevre şehirlerdeki inanlılar da katılım gösterdiler. Rahip Hovagim ve arkadaşları, Malatya HAYDER Başkanı Nurhan Gezdirici tarafından ağırlanarak, şehrin tarihi çarşısını ve eski Ermeni mahallelerini gezdiler.

Akşam saatlerinde Rahip Hovagim ve arkadaşları, Malatya’da bir zamanlar Ermenilere ait olan Surp Krikor Lusavoriç Manastırı’nın kalıntılarından oluşan bölgeyi gezdiler. Bugün bile yöre halkı arasında yerin adı “Venk” (Manastır) olarak geçmektedir. 1670’lerden kalma eski manastırın şapeli, belediye başkanı Selahattin Gürkan’ın girişimiyle yenilenmiş ve yakın zamanda tamamlanmıştı. Ziyaretçiler, küçük şapelde, Rab’bin Duası’nı okudular ve “Rab merhamet et” sözleriyle Tanrı’ya dua ettiler.


SEVGİ SOFRASI

Yerel iklim koşulları göz önünde bulundurularak 30 Temmuz Cumartesi akşamı sevgi sofrası düzenlendi. Yerel halk ve ziyaretçilere, turistik bölgede bulunan bir restaurantta açık havada kurulmuş ve yöresel yemeklerden oluşan bir sevgi sofrası hazırlandı. Burada katılımcılar, özellikle Malatya’nın eski günleri hakkında keyifli sohbetler etme fırsatı buldular.


AYİN

31 Temmuz 2022 Pazar günü, Malatya Surp Yerrortutyun Kilisesi-Taş Horan Kültür Merkezi’nde Surp Badarak sunuldu. Rahip Hovagim Seropyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta diyakoslar ve okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler ve ilahileri seslendirdiler. Kutsal Kase’yi Peder Avedis Tabaşyan getirdi. Rab’bin Duası’ndan önce, Rahip Hovagim vaaz verdi. Vaazında özetle “Suret Değiştirme” olayını ve gizemini açıkladı. Özellikle ışık ve aydınlanma fikirlerine atıfta bulunarak, Tanrı’nın herkesin aydınlanmasını beklediğini söyledi. ”Her mümin, ‘İlk Günah’ı işlemeden önce ilk insanın sahip olduğu gibi, temiz bir yaşama sahip olmalıdır. Dönüşüm sırasında Musa ve İlyas Peygamberlerin de tanık olduğu İlahi görkeminin Mesih’te aydınlandığını gördü” dedi. Malatya halkının ve kiliseyi ziyarete gelen inanlıların oluşturduğu kalabalık ayinden duyduğu mutluluğu dile getirerek Patrik Hazretleri’nin pederane selamlarını ve takdislerini iletti. Ayrıca ziyaretin kusursuz ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesine destek veren yerel makamların yanı sıra organizasyonu gerçekleştirenlere de teşekkür etti.


Malatya Ermeni toplumu adına konuşma yapan Peder Avedis, küçük şehirlerdeki az sayıdaki inanlılara pederane ilgisini hiçbir zaman esirgemeyen Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II Hazretleri’ne teşekkür etti. Ayrıca Ziyaretten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek Rahip Hovagim Seropyan ve arkadaşlarına, bu organizasyonu gerçekleştiren ve destek veren herkese teşekkür ederek sözlerine son verdi. Vaazların ardından Komünyon (Hağortutyun) dağıtıldı. Surp Badarak’ın sonunda Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu.


MEZARLIK ZİYARETİ 

Kilise töreninin sonunda inanlılar Malatya’daki Ermeni Mezarlığı’na gittiler. Burada, Rahip Hovagim önderliğinde, Rab’de uyuyan Malatya Ermeni toplumunun tüm eski üyelerinin ruhları için dualar okundu.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi