28 Mart 2024 Perşembe

Malatya ve Elazığ’da Surp Zadik Ayini

Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, 1 Nisan’da kutlanan ‘Surp Zadik’ yani İsa Mesih’in Diriliş Bayramı olan Paskalya Bayramı dolayısı ile 15 Nisan Pazar günü Malatya ve Elazığ’a giderek, oradaki Ermeni Cemaati ile birlikte ‘Surp Zadik’ Bayram ayinini gerçekleştirdi.

İlk olarak Malatya’ya geçen ve geçtiğimiz hafta sonu Malatya Surp Harutyun Kilisesi’nde düzenlenen ayinde gecikmeli de olsa Elazığ’dan gelen Ermeni Cemaatinin katılımı ile mumlar yakılıp, dualar edilerek ‘Surp Zadik’ bayramı büyük bir coşku içerisinde kutlandı.

“Krisdos Haryavi Merelots’ ‘İsa Mesih Dirildi’”

Düzenlenen ‘Zadik’ ayininde kısa bir vaaz veren Tabaşyan, “Bizler, büyük bir coşku içerisinde kutladığımız ‘Surp Zadik’ bayramında hep bir ağızdan ‘Krisdos Haryavi Merelots’ ‘Rab Hisus Dirildi’ diye seviniyoruz. Rab Hisus’un ölümü yenmesi ile birlikte bizler yepyeni bir yaşama kavuştuk. Bu yüzden her ‘Diriliş Bayramı’nda yumurtalarımızı sevinçle tokuşturuyoruz” dedi.

Verilen vaaz sonrasında tutulan 50 günlük orucun ardından Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Avedis Tabaşyan tarafından cemaate ‘Hağartutyun’ ‘Kutsal Ekmek ve Şarap’ dağıtıldı.

Ayin sonrasında kilise salonunda hazırlanan masa başında ilahiler söylenerek, masadaki yumurta, ekmek, tuz ve su, Avedis Tabaşyan tarafından, ‘Krisdos Haryavi Merelots’ ‘İsa Mesih Dirildi’ sözleri ile kutsandı.

Ayin sonrasında bayram sevincini bir arada yaşayan cemaat süslenmiş olan yumurtaları tokuşturarak bayramı coşku içerisinde kutladı.

“Mezarlık ve ev ziyaretleri gerçekleştirildi”

Ayin sonrası Malatya ve Elazığ Cemaatinin katılımıyla mezarlık ziyaretinde bulunan Avedis Tabaşyan,  Hokehankisd duaları ile mezarlık başında ölülerin ruhuna dualar okudu.

Ertesi gün Elazığ’a geçerek, orada bulunan Ermeni cemaatinin de evlerine misafir olan Tabaşyan, gerçekleştirdiği ev ziyaretlerinde, evleri teker teker kutsayarak, ‘Surp Zadik’ coşkusunu dualar ve ilahiler eşliğinde tamamladı.(K.T)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi