20 Nisan 2024 Cumartesi

Malezya’da Hristiyanlara Yönelik Baskı Artıyor

Malezya’nın kuzeydoğusundaki Kelantan eyaleti, ceza kanununda değişiklik yaparak, din değiştirme dâhil olmak üzere bazı uygulamalarda yeni yasaklar getirdi. İhlal edenlerin hapis, para cezası veya kırbaçla cezalandırılacağı bildirildi.

Yeni ceza kanunu 1 Kasım 2021’de yürürlüğe girdi ve 24 faaliyeti yasa dışı hale getirdi. Yasaklanan faaliyetler arasında dini inancı yaymak, ibadethaneleri yıkmak, dövme yaptırmak, estetik ameliyat olmak, büyücülük ve asılsız iddialar yer alıyor. İhlal edenler, üç yıla kadar hapis, 5.000 Malezya Ringgiti (1.202 ABD Doları) kadar para cezası veya altışar kırbaç ile cezalandırılabilir.

Ceza kanununda 2019’da önerilen değişiklikler, 1993 Ceza Kanununa ve mevcut 1985 Ceza Kanununa dayanmaktadır. Malezya Kralı Sultan V. Muhammed, Temmuz 2020’de değişikliklere onay verdi.

Kelantan Eyalet Başkanı Ahmad Yakob, yeni yasakların uygulanmasının sadece Kelantan’da değil, ülkedeki diğer eyaletlerde de dine dayalı kanunun güçlendirilmesine yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca yaptırımların amacının insanları dine geri döndürmek ve onları eğitmek olduğunu belirtti.

Hristiyan oranının yüzde 10’dan daha az olduğu Malezya, Open Doors’un Hristiyan olmanın en zor olduğu ülkelerin 2021 Dünya İzleme Listesi’nde 46. sırada yer alıyor.

60’tan fazla ülkede zulmü izleyen Open Doors USA’ya göre, Katolikler ve Metodistler, Malezya’da yetkililer tarafından izleniyor. Müjdecilik faaliyetlerinde aktif olan Protestan gruplar ise daha sık hedef alınıyor. Open Doors, ülkede Müjde’yi paylaşmanın yasa dışı olduğunu bildirdi.

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC) ise, yeni yasanın dışlayıcı ve hoşgörüsüz bir adım olduğunu belirterek endişe duyduklarını belirtti. Kadın hakları grupları da, gelişmelerin eleştirel düşünce ve ifadeyi bastırması nedeniyle demokrasinin temel ilkelerinin ihlal edildiğine dair endişelerini dile getirdi.

Öte yandan Malezyalı Pastör Raymond Koh davası henüz çözülemedi. Müjde’yi paylaşmakla suçlanan pastör Koh, askeri tarzda bir operasyonla yaklaşık dört yıl önce kaçırıldı ve kendisinden haber alınamıyor. (CP)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi