19 Nisan 2024 Cuma

Mardin Kırklar Kilisesi’nde Ateş Yakarak Doğuş Bayramı Kutlandı

Mardin’in Artuklu ilçesinde Hristiyanlar, Kırklar Kilisesinde ateş yakarak Doğuş Bayramı ayini düzenledi.

Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz’ün yönettiği ayinde, İsa Mesih’in doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması, ateş yakılarak canlandırıldı.

Mumlar yakılarak dileklerin tutulduğu törende, erkekler ilahi korosu ve ruhani liderler ateşin etrafında dönerken, kadınlar korosu da ilahiler okudu. Ayinde tüm dünyanın huzura kavuşması için dualar edildi. Daha sonra Süryanice ve Türkçe ilahi ve duaların okunduğu ayine katılanlar kutsandı.

Türkçe, Süryanice ve Arapça duaların edildiği ayinde Metropolit Saliba Özmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında herkese sağlık ve sıhhat diledi, birlik ve beraberlik için dua etti ve sevgi üzerinde bir yaşamın insanları mutlu edeceğini söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi ekipleri de kilise bahçesinde Süryani cemaatinin bayramını kutladı, şeker ikram etti.

Hep Beraber Bölgenin Huzuru İçin Gayret Gösteriyoruz

Daha sonra kilisenin kabul salonunda düzenlenen bayramlaşma törenine katılan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Süryani cemaatinin bayramını kutladı.

Mardin’de farklı dinlere mensup vatandaşların yüzyıllardır huzur ve barış içerisinde bir arada yaşadığına dikkati çeken Yaman, bu bayramda Süryani vatandaşların yanlarında olmaktan mutlu olduklarını kaydetti.

Mustafa Yaman, hem bölge hem de Mardin’in huzuruna katkı sağlayan Süryanilerin gayretlerini göz ardı etmediklerini ve her zaman yanlarında olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Onlar da ülkemizin birliği ve beraberliği, şehrimizin ve bölgemizin huzuru ve güvenliği için bizlerle beraber oluyorlar ve dualarını esirgemiyorlar. Son zamanlarda özellikle bölgedeki huzur hepimizin dikkatini çekiyor. Cumhurbaşkanlığımızın riyasetinde mülki idare amirlerimiz, güvenlik kuvvetlerimiz ve Türk, Kürt, Arap ve Süryani hemşehrilerimiz hep beraber bölgenin huzuru için gayret gösteriyoruz. Allah birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi, huzurumuzu ve güvenliğimizi artırsın.”

Ülkemiz Çok Değerli

Metropolit Özmen ise Mardin’de bütün bayramlarının birlikte coşkuyla kutlandığını söyledi.

Kilisede 3 dilde dua ettiklerine işaret eden Saliba Özmen, şöyle konuştu:

“Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin bütün üst düzey yetkilileri için sağlık ve afiyet için dualar ettik. Özellikle ülkemiz adına çok önemli bir olay. Zira ülkemiz çok değerlidir, çok güzel ülkeye sahibiz. Bir ülke ordusuyla güçlüdür, siyasetiyle güçlüdür, insanlarıyla güçlüdür. Bizler de hem Mardin´imize hem ülkemize sahip çıkıyoruz. Sahip çıkmak sadece silah almakla değildir. Kimisi silah alır, kimisi asker, polis olur. Ama kimisi de kilise, cami, manastır, medrese olur. Bizler de ülkemizin ayakta kalmasına dualarımızla eşlik ettik. İnşallah dualarımız kabul olur.”

Kırklar Kilisesi Kabul salonunda düzenlenen tebrik törenine Tugay Komutanı  Tuğgeneral Burhan Aktaş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, Vali Yardımcısı Bahattin Çelik ve İl Milli Eğitim Müdürü Şehmus Sümer ile kamu kurum ve kuruluş temsilcisi ile vatandaşlar katıldı. (mardinsoz.com)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi