19 Nisan 2024 Cuma

Mardin Protestan Kilisesi’nde yeniden Tanrı’ya övgüler yükseliyor

(SAT-7 TÜRK ÖZEL – MARDİN) 1960 darbesiyle ibadete kapatılan Mardin Protestan Kilisesi düzenlenen ayinle yeniden ibadete açıldı.

1856 yılında Diyarbakır’dan Mardin’e gelen Şemmas Saliba’nın kurduğu kilise Pastör Ender Peker Mardin ve çevre illerinden gelen diğer Kilise önderleriyle beraber yeniden ibadete açıldı.

İki yıl önce Şemmas Saliba gibi Diyarbakır’dan Mardin’e gelen Pastör Ender Peker’in çalışmaları sonucu kilise restore edilen kilisenin açılışına  Pastör Behnan Konutgan, Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol ile Ermeni, Süryani ve Keldani cemaatinin üyeleri katıldı.

Törende açılış konuşması yapan Pastör Ender Peker, bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen kiliseyi onarmak için 2 yıl önce çalışmaya başladıklarını söyledi.

ender peker1856 tarihinde Mardin’in tek Protestan kilisesi olarak açıldığını belirten Peker “tekrar ibadete açmak için büyük uğraş verdik. Bakımsızlıktan yıkılmak üzereydi. Cemaatimizin desteğiyle restorasyon çalışması başlattık. 100 yıl önce burada yaşayan Protestanlar burada hastaneler açtılar, okullar açtılar. Biz de elimizden gelen her türlü hizmeti yapmaya çalışacağız. Haftanın yedi günü kilise hizmet verecek. İbadetlerimizi Kürtçe, Arapça ve Türkçe yapacağız.”dedi

Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker konuşmasının devamında Mardin’de tüm mezheplerin temsil edildiği halde Protestan Kilisesinin olmamasının bir eksik olduğunu ve bu kilisenin tekrar ibadete açılmasıyla bu eksiğin tamamlandığını söyledi. Pastör Ender Peker kilisenin toplumdaki önemine değinerek cemaatsiz bir kilise boş bir bina gibi olduğunu ve kilise ancak insanlarla var olabildiğini söyledi.

kilise çocuklarKırklar kilisesi Papazı Gabriel Akyüz de konuyla ilgili “Protestanların bu kiliseyi yeniden restore edip Mardin’e kazandırmaları bizleri mutlu etti. Mardin dinlerin ve dillerin şehridir. Farklı kültürler, dinler ve diller asırlardır bir arada yaşadılar.” dedi.

Pastör Behnan Konutgan da kilisenin genel tarihçesini anlattı. Konutgan Kiliselerin insanlardan bağımsız düşünülemeyeceğini anlattıktan sonra Pastör Ender Peker’e Rabb’in Hizmetini nasıl daha iyi yapabileceğine tavsiyelerde bulundu.

İçinde 150 yıllık körüklü piyano bulunan Mardin Protestan Klisesi Mardin’deki Kırklar Kilisesi’nden sonra her gün açık olan ikinci kilise olacak.

Konuyla ilgili daha ayından sonra bir açıklama yapan Mardin Protestan Kilisesi Pastörü Ender Peker şunları söyledi “Burası Mardin’in tek Protestan Kilisesi bizim için bu yönüyle çok önemli . 50-60 yıldır kapalıydı ve şimdi tekrar açıldı. Protestanlar dışa dönük yaşarlar. Topluma ne katarız diye çok çalışırlar. 100 yıl önce burada Protestanlar hastane yaptılar, kolej yaptılar. Sadece burada değil Türkiye’nin bir çok yerinde  bunu yaptılar. Burası haftanın yedi günü açık olan bir kilise olacak. Biz İbadetimizi Türkçe ve Kürtçe, bazen de Arapça yapıyoruz. İnsanlar buraya geldiklerinde ne dediğimizi ne için dua ettiğimizi, Kutsal Kitap’tan ne okuduğumuzu anlayacaklar. Dolayısıyla ne söylendiğini, ne yapıldığını anladıkları bir yere gelmiş olacaklar.”. (Mehmet Sait Çakar/ SAT-7 TÜRK  MARDİN/ SG) 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi