29 Mart 2024 Cuma

Mardinli Süryaniler: “Suriye ve Irak’ta Süryani köyleri kuşatma altında”

Mardin’de yaşayan Süryaniler, IŞİD tarafından Suriye’nin Haseki kentinde kaçırılan yakınlarının serbest bırakılmasını istiyor.

IŞİD tarafından Suriye’nin Haseki kentinde akrabaları kaçırılan Süryani vatandaşlar, can güvenliğinden büyük endişe duydukları yakınlarının serbest bırakılması için tüm ülke yöneticilerinden girişimde bulunmasını talep ediyor.

Mardin Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, IŞİD’in Suriye’nin Haseke kentine bağlı Tel Nemir beldesinde aralarında Asurilerin de bulunduğu çok sayıda Hristiyanı kaçırdığını anımsattı.

Aldıkları duyumlara göre Haseki yakınlarındaki Süryanilerin yaşadıkları köylerde güvenlik sıkıntısının yaşandığını dile getiren Akyüz, şöyle dedi:

“Oradaki Süryani köyleri kuşatma altında bulunuyor. 220 kişinin IŞİD örgütü tarafından kaçırıldığı ve onlarcasının katledildiği duyumunu almaktayız. Bu kuşatmanın hala devam ettiğini duyuyoruz. Bu konuda çok üzgünüz. Dünya liderlerinin vahşetin önüne geçmesi gerekiyor.”

Akyüz, dünya liderlerinin girişimde bulunması halinde vahşetin önlenebileceğini dile getirerek, “Çocuk ve kadınları kaçırıp kötü muamele yapmak insanlık suçudur. İnsanlık suçunu ortadan kaldırma görevi ise dünya liderlerine düşer” diye konuştu.

IŞİD’in, sadece Ezidi ve Süryanilere değil herkese aynı muameleyi yaptığını bildiren Akyüz, “Müslümanlara da aynı muameleyi yapıyorlar. Din adını kullanıp bunu yapmaları daha da düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

“Suriye’de 3 kilisemizi yaktılar”

Suriye ve Türk vatandaşı olan Münir İsyo ise yaklaşık 2 yıl önce Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığını anlatarak, bu nedenle mağdur olduğunu kaydetti.

İsyo, IŞİD tarafından kaçırılan Asuri ve Süryaniler arasında yakınlarının da bulunduğunu söyledi.

IŞİD’in Asuri ve Süryanileri takasta kullanmak üzere rehin alındığına ilişkin duyumlar aldıklarını bildiren İsyo, şöyle konuştu:

“Kaçırılan 90 kişi arasında 8 akrabam yer alıyor. Ablamın oğlu, karısı, çocuğu, baldızı ve eniştem var. Bütün ülke liderlerin bu insanların serbest bırakılması için girişimde bulunsun. 5 yaşındaki kız çocuklarımız kaçırılıyor. Bu ne biçim insanlık ve adalettir. Bize yardım edecek birisini göndermesi için Allah’a yalvarıyoruz.”

Türkiye’nin de girişimde bulunmasını isteyen İsyo, “Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yakınlarımızın serbest bırakılması için devreye girmesini talep ediyoruz. Devreye girerse belki serbest bırakılırlar. Suriye’de 3 kilisemizi yaktılar oysa kilise Allah’ın evidir. Camileri yakıyorlar. Bunlar hangi dinin mensubu? ” diye konuştu.

İsyo, yaklaşık 2 yıl önce Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığını anlatarak, bu nedenle mağdur olduğunu kaydetti.

“Akıbetleri bizi düşündürüyor”

Mardin’de kuyumculuk yapan ve kaçırılanların arasında akrabaları bulunan Metin Ezilmez de IŞİD’in saldırılarını lanetlediklerini söyledi.

IŞİD’in kaçırdığı yakınlarının serbest bırakılması için yetkilerden destek isteyen Ezilmez, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Süryani cemaati olarak Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan ve Meclisteki tüm siyasi parti temsilcilerinden destek istiyoruz. Suriye’de 90 Süryani ve Asuri kardeşimizin neden kaçırıldığını bilmiyoruz. Akıbetlerinin ne olacağı bizi düşündürüyor ve üzüyor. Ailelerine sağlıklı bir şekilde kavuşmaları için tüm devletlerin çaba sarfsuryaniler etmesi gerekiyor.”

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi