19 Nisan 2024 Cuma

Markos kitabı ilk kez Çulımca diline çevrildi

İncil’deki Markos kitabının Tomsk şehrindeki Teguldetskiy bölgesinin yerli halkının bir zamanlar konuştuğu Çulımca diline çevirisi yapıldı. Günümüzde bu dili konuşan insan sayısı 10’u geçmiyor.

Markos kitabının Çulımca diline çeviri çalışmaları geçen yılın sonbaharında başladı. Çevirilerde Tomsk bölgesinde yaşayan akıcı şekilde Çulımca konuşan Vasily Gabov’un rolü oldukça fazla. Bu önemli projede Vasily Gabov’a gereken uzman desteğini ise Tomsk Episkoposluğunun Hizmet Departmanı Başkanı, Rahip Alexy Samsonov sağladı.

Tomsk Piskoposluğunun umudu Çulımcıların ana dillerini yaşatabilmek için, torunlarına ve çocuklarına Tanrı’nın bu güzel müjdesini kullanarak öğretmeye başlamaları yönünde. Böylece İncil’den çeviriler bütün etnosların kültürünü koruyabilecek ve ortadan kaybolmasını önleyebilecek.

Rahip Alex’in sözlerine göre şimdilik sadece Markos kitabının ve Paskalya’da geleneksel olarak birçok dilde okunan Yuhanna kitabının giriş bölümü tercüme edildi.

Çeviri çalışmalarının editörlüğünü ise Tomsk Devlet Pedagoji Üniversitesinden Sibirya’nın ortadan kaybolan dilleri konusunda uzman Valery Lemskaya üstlenecek. Onun görevi Markos kitabını Çulımca’dan Rusçaya tercüme edip elde ettiği metinleri Sinodal çevirileriyle uyumlu olup olmadığını kontrol etmek olacak.

İncil’deki diğer kitapların da önümüzdeki yıllar içerisinde Çulımca diline çevrilmesi hedefleniyor. Ancak şu an için plan önceliği Markos kitabının ses formatında da yayınlanmasını sağlamak.

Rahip Alex’in: ‘’Çulım halkı bir an önce çocuk ve torunlarına kendi ana dillerini İncil ile öğretebilmek için sabırsızlanıyor. ‘’ açıklamasında bulundu.

Rahibin söylediklerine göre bu dilin okullarda öğretilmesi henüz mümkün değil çünkü buna karşılık gelen bir lisans olmalı. Bu sorunu da Teguldete’de bir kültür merkezi açarak çözüme kavuşturabilirler. Böylece herhangi bir lisans belgesine gereksinim duyulmadan bu dili kültür merkezinde ders vererek yaşatabilecekler. V. Gabov, şimdiden gelecekte verilmesi planlanan dersler için öğretmen aramaya başladı bile.(cnlnews)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi