18 Nisan 2024 Perşembe

Martin Luther’in Yeni Ahit’i Tercüme Ettiği Kale Ziyarete Açıldı

Reform Hareketleri’nin öncüsü Martin Luther’in kalesi Wartburg, Alman Türingiya eyaletindeki Eisenach şehrine bakan tepenin üzerinde yer alıyor. Hristiyanlar için özel bir anlam ifade eden kalenin içindeki sergiyi Mayıs ayından itibaren 300 bin kişi ziyaret etti.

Buna ek olarak Ekim ayının son haftasında ve Kasım ayında Luther’ın hayatı ile ilgili bir filmin sahneleri kale duvarına yansıtıldı.

görkemli bir kale olarak Ortaçağ’da inşa edilmiş olan Wartburg, Eisenach kentinin güneybatısında, 410 metre yükseklikte yer alıyor. Adını Almanca “Gözetleme Kulesi” anlamına gelen Warte kelimesinden aldığı belirtiliyor. Coğrafik konumu göz önüne alındığında, muazzam kalenin dünyada sembolik bir konumu da var.

Wartburg, Birleşik Almanya’nın sembolü oldu. Kale, 1999’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi.

Martin Luther’in Papa Leo X tarafından aforoz edilmesinden kısa bir süre sonra, İmparator Vicar Friedrich, Luther’in Wartburg’daki Ortaçağ’da inşa edilmiş bir kalede kalmasına izin verilmesini talep etti. Luther, Mayıs 1521’den Mart 1522’ye kadar orada kaldı. Bu dönemde, Yeni Ahit’i Almanca’ya çevirdi. Bu onun ilk çevirisi değildi, ancak en popüler ve yaygın olanıydı. Kutsal Kitap’ı incelemek için uzun saatler harcayan Luther, Rumca Yeni Antlaşma’yı her gün Almanca’ya çevirdi.

UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillenen yapı, Martin Luther’den önce de, 1211-1228 arasında Macaristan asıllı Azize Elizabeth’e yuva olmuş. Türingen Margravı IV. Ludwig’le evlendirilmek üzere sadece 4 yaşındayken bu kaleye gönderilen, 14 yaşında evlenip, Haçlı Seferleri’ne katılan kocası öldüğünde 20 yaşında dul kalan bu kraliçe, varını yoğunu ihtiyaç sahipleri için harcamış ve hastalara şifa dağıtabilmek için hastaneler inşa ettirmiştir. 1231’de, 24 yaşında hayata veda eden bu kraliçe, ölümünden sadece beş yıl sonra Roma Katolik Kilisesi tarafından azize olarak ilan edildi.(OD)

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi