19 Nisan 2024 Cuma

Medyada Hristiyanlar ve Museviler nefret söyleminin hedefi olmaya devam ediyor

nefret soylemiHrant Dink Vakfı bünyesinde yürütülen ‘Medyada Nefret Söylemi’ çalışmasının son raporu yayımlandı. Mayıs-Ağustos 2014 dönemini mercek altına alan rapora göre medyanın nefret söylemi karnesi giderek kötüleşiyor. Çalışma kapsamında yapılan taramalarda, ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 246 köşe yazısı ve haber içeriği tespit edildi.

İncelemenin yapıldığı dönemde, Erdoğan’ın 23 Nisan 2014’te yayımladığı ‘taziye’ mesajı, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonları, nefret söylemi içerikli haber ve yazıların artışında etkili oldu.

Araştırma kapsamındaki dönem içinde 32 farklı grup nefret söyleminin hedefi oldu. Bir önceki dönemde bu sayı 21’di.  Nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında Yahudiler ve Ermeniler listenin başında. Suriyeli mülteciler, İngilizler, Almanlar, Romanlar, Gürcüler, Budistler, Sırplar ve Ruslar da nefret söyleminin hedefi haline gelen gruplar arasında.

Nefret söyleminin en yaygın görüldüğü alan ise köşe yazıları. Yeni Akit, Milli Gazete ve Milat gazetesi nefret söylemi içerikli yayın organlarının başında geliyor. Sabah, Sol, Akşam, Haberturk ve Türkiye gazeteleri de nefret söylemi içeren haber ve köşe yazılarına yer veren yayın organları arasında yer alıyor.

Medyada Nefret Söylemi raporunda, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu ve basında Yahudilere yönelik ayrımcı dil özel olarak incelendi. Avukat Rita Ender’in hazırladığı özel bölümde, tirajları dikkate alınarak, Zaman, Posta, Hürriyet, Sözcü ve Sabah gazetelerinde 8 Temmuz – 22 Temmuz arasında tarama yapıldı. Yapılan taramalarda İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonla birlikte Türkiye’de artış gösteren antisemitizmin medyaya nasıl yansıdığı incelendi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyonlarla ilgili toplam 485 yayın yapıldı. Yapılan yayınların 90’ı manipülatif, 22’si ise provokatif ve kutuplaştırıcı; aynı dönemde yayımlanan köşe yazılarından 39’u manipülatif, 4’ü ise kutuplaştırıcı ve provokatif bulundu.

 

 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi