24 Nisan 2024 Çarşamba

Memleketimizdeki Hristofobi

Memleketimdeki bu Hristiyanlık korkusu nedendir merak ediyorum. Her zaman gazetelerde, televizyonlarda radyolarda hatta sokak başlarında bile rastlıyorum. Eyvah Hristiyanlık üzerimize geliyor diye. Yurtdışında İslamofobi varsa bizim memleketimizde de Hristofobi var.

Neden korkuluyor bu inançtan? Hristiyanlar neye inanıyor? Hristiyanlar kedi kesip bakire kızları mı kurban ediyorlar? Yoksa inandıkları her neyse dünyanın ve insanın yıkımını getirecek bir şey mi? Çocuklarımız kandırlıp Hristiyan yapılıp sonra bir çuval içinde organları eksik ceset mi olacaklar? Hristiyanlar dünyaya ve insanlığa karşı mı? Hristiyan olanlar bile bile cehenneme doğru mu gidiyorlar? Denildiği gibi gizli gizli ülkemizde büyüyüp bu ülkenin sonunu getirecek düşmanlar mı?

Hayır, Hristiyanlık da diğer semavi inançlar gibi, 10 Emir’in üzerine kurulmuş ahlakî yapısıyla TEK Tanrı’ya inanan bir inanç sistemi. O zaman neden korkuluyor bu kadar? Memleketimizde yogalarla, meditasyon merkezleriyle Taoizm ve Budacılık almış başını giderken, gençlerimiz siyah elbiseler altında güneşten sakındıkları yüzleriyle Lavey’in Dokuz Kuralı’nı ezberlerken, insanlarımız Tanrı hakkında hiçbir gerçek bilgiye sahip değilken neden Hristiyanlıktan bu kadar korkulur?

Acaba Hristiyanlık bir Batı inancı olarak görülüyor da aslında Batı’ya bir direniş mi Hristiyanlığa karşı olmak? Oysa Hristiyanlığın tohumları memleketimizde atılmış, burada yeşermiş ve batıya misyonerler aracılığıyla yayılmış. Şimdi o misyonerler bizim topraklarımıza ait olan inancı anlattıklarında neden içimizi bir korku kaplar?

Altı yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğunda yüz binlerce Hristiyan yaşarken, çeşitli kısıtlamalarla da olsa ibadetlerini yapıp okullarında okuyup hastanelerinde tedavi görürken tehdit unsuru olarak görülmeyen Hristiyanlar, Cumhuriyet sonrası neden bir tehdit unsuru oldular? Yoksa Hristiyanlar Cumhuriyete mi karşı? Oysa İncil’de şöyle yazar yönetimlerle ilgili ve her Hristiyan bu söze uymak zorundadır ve her sabah uyandıklarında ve her gece yataklarına girdiklerinde yönetimler için dua ederler:

Yönetime Bağlı Olmak

Herkes, baştaki yönetime bağlı olsun. Çünkü Tanrı`dan olmayan yönetim yoktur. Var olanlar Tanrı tarafından kurulmuştur. Bu nedenle, yönetime karşı direnen, Tanrı buyruğuna karşı gelmiş olur. Karşı gelenler yargılanır. İyilik edenler değil, kötülük edenler yöneticilerden korkmalıdır. Yönetimden korkmamak ister misin, öyleyse iyi olanı yap, yönetimin övgüsünü kazanırsın. Çünkü yönetim, senin iyiliğin için Tanrı`ya hizmet etmektedir. Ama kötü olanı yaparsan, kork! Yönetim, kılıcı boş yere taşımıyor; kötülük yapanın üzerine Tanrı`nın gazabını salan öç alıcı olarak Tanrı`ya hizmet ediyor.Bunun için, yalnız Tanrı`nın gazabı nedeniyle değil, vicdan nedeniyle de yönetime bağlı olmak gerekir.Vergi ödemenizin nedeni de budur. Çünkü yöneticiler Tanrı`nın bu amaç için gayretle çalışan hizmetkârlarıdır. Herkese hakkını verin: Vergi hakkı olana vergi, gümrük hakkı olana gümrük, saygı hakkı olana saygı, onur hakkı olana onur verin. (İncil- Romalılara mektuplar 13. Bölüm )

 Hristiyanlıktan korkmanıza gerek yok. Hristiyanların okuduğu ve uygulamaya gayret gösterdiği İncil’i şöyle bir karıştırırsanız korkulacak bir şey olmadığını görürsünüz. Hatta okuduktan sonra hayatlarınızda bir çok kötülüğü törpülemeye karar verdiğinizi de göreceksiniz.

* * *

 Biz yine hikayelerimize dönelim:

 HRİSTİYANLIK

“Birçok inanç sistemi, birçok din, birçok felsefe var. Ve hepsi mantıksal, ahlaksal güzel şeyler söylüyorlar. Peki, Hristiyanlığın yeri ve farkı nerede bunların arasında?” Teolog bu soruyu soran öğrencisine baktı, onu diğer öğrencilerinden ayrı tuttu ve ona şunu fısıldadı: “Tanrının tüm mantıksızlığının mantığıdır Hristiyanlık.”

 * * *

NE ARADIĞINI BİL

“Bence hepsi bir. Hepsi aynı şeyi söylüyor. Ben aradığımı Kutsal Kitap’ta bulamadım. Öylece yüzüne baktı genç adamın ve ağır ağır söyledi: “Aradığını Kutsal Kitap’ta bulamadıysan ne aradığını bir daha kontrol et.”

* * *

GERÇEK

“Dünyada bu kadar inanç varken doğru olanı nasıl bulacağım?”

“Tanrı’yı putlaştırmayanı bulduğunda gerçeği bulacaksın.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi