8 Mayıs 2024 Çarşamba

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na Ödül

Türkiye ve Suriye’de yaşanan 6 Şubat 2023 tarihindeki depremde birçok depremzede Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’ne sığınmıştı ve deprem zamanı Romanya’dan Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’ne yardım gönderen Alexandirion Vakfı, 10.yıl galalarında insanlık yararına yapılan işler nedeni ile Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı’na ödül verildi. Vakıf Başkanı Can Arap ve eşi, katıldıkları davette, ödülü kilise ve cemaat adına kabul etti.

Ödül töreninde Vakıf Başkanı Can Arap, Dr. Navaf Salameh, Nicolas Kass ve Alexandrion Foundation’a teşekkür ederek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyetin’de son yüzyılda yıldızı parlayan güzel bir Akdeniz şehri olan Mersin’de özgürce ve mutlu yaşayan Hristiyanlar olarak Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Cemaatini temsilen eşimle birlikte aranızdayız. Kilisemiz, Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoksları Kadasetli Patriğimiz X.Yuhanna Yazıcı‘ya ruhani olarak bağlı bir kilisedir. Resmi ve yasal statüde ise Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı resmi bir devlet vakfıyız.

Yönetim dönemimin başında Türkiye ve Suriye’de yaşanan 6 Şubat 2023 tarihindeki depremin tarifsiz acısına maalesef şahit oldum. Deprem yaşayan 11 ilden biri olan Hatay şehri büyük bir yıkım yaşadı. Çeşitli din ve etnik yapıya sahip insanlarla beraber çok sayıda Hristiyan yaşamakta idi. Özellikle Antakya Patrikliğine bağlı İskenderun, Antakya ve Samandağ’da ve çevresindeki Kiliseler, şehrin binaları ile beraber maalesef yıkıldı, binlerce can enkaz altında kaldı.

Ülkem, insani kayıpları ile birlikte dini ve tarihi kültür birikimi açısından da ağır hasar aldı.

Coğrafya’da ayakta kalan tek kilise ve cemaat bizdik. Bu süreçte Kadasetli Patriğimiz X.Yuhanna Yazıcı Bereketi ve Duaları ile bizlere (maddi-manevi) destek oldu. Ruhani liderimiz Abuna İspir Coşkun Teymur, kilisede görev alan Gençlik ve Kadın kolları, Yönetim Kurulu ve gönüllüler tek yürek olarak çalıştık. Mersin şehrinin dayanışması ile sayıları binleri aşan yardıma muhtaç insanı hep beraberce kucakladık ve yardıma koştuk. Bu Süreçte RAB ‘in Biz Mersin Kilisesi Halkını kuvvetlendirip kardeşlerine koşması için görevlendirdiğine inanarak mücadele ettik. Cemaatimiz, depremzedelere yardım amacıyla faaliyetlere başlayınca destek yağmaya başladı ve bunları Hatay bölgesine aktarmaya başladık. Daha sonra halkımızı güvenli yer olan Mersin’e transfer ettik. Tam bu sırada kalacak yer sorunu olunca Kilisemizi ibadete kapatıp yatakhaneye çevirdik. Bu aşamada konu sosyal medyaya yansıyınca yardımların miktarı büyüdü ve çeşitlendi. Tam bu süreçte siz değerli Alexandrion Foundation ile tanışma şansını elde ettik. Sizlerin ve birçok hayırseverin yaptıkları yardımların güçlerini birleştirdik, Şehrimizin Büyükşehir Belediyesinden, ilçe belediyelerinden, Kızılay’dan ve yerel sivil toplum kuruluşlarından destek aldık.  Yurt dışından birçok yardım kurumu ve hayırseverden, Türkiye’de başta İstanbul’da yaşayan Rum, Süryani, Ermeni ve Müslüman dostlarımızdan yardım ve motivasyon gördük. Sizlerle deprem mağdurları arasında köprü görevi gördük. Huzurlarınızda ismi kalbimizde saklı tüm hayırseverlere teşekkür ediyorum.

Mersin Rum Ortodoks Kilisemizin bu süreçte görev almış tüm gönüllüleri adına bize verdiğiniz destek için sizlere şükranlarımı sunarım. Deprem mağdurları ve Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Cemaati’nin isimsiz kahramanları adına ödülü alıyorum.  Bu ödül, o zor günlerde umut ışığı olmanın ve dayanışmanın kıymetli bir sembolü olarak Vakfımızda nesiller boyunca saklanacaktır.”

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi Vakıf başkanı Can Arap, Dünya Katolik Ermenileri Patriği XXl.Rafael ve beraberindeki Ermeni Monsenyörler ile Süryani Katolik Patrik Vekili ile anlamlı birkaç gün geçirme şansı buldu. Bu ödül deprem zamanı verilen mücadelenin bir hatırası olarak Mersin Rum Ortodoks Kilisesi ve halkına adandığı vurgulandı.

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi