28 Mart 2024 Perşembe

Meryem Ana’nın Göğe Alınışı Bayramı Hatay’da Coşkuyla Kutlandı

Ermeni Apostolik Kilisesinin 5 büyük bayramından biri olan Meryem Ana’nın Göğe Alınışı Bayramı, 18 Ağustos pazar günü Türkiye Ermeni patrikhanesine bağlı Ruhanisi bulunan tüm Ermeni kiliselerinde kutlandı. Türkiye’deki  son Ermeni köyü olan Vakıflıköy’deki bayram kutlamaları, her yıl olduğu gibi bu yıl da ayrı bir önem taşıyordu. Türkiye Ermenileri Patriklik kaymakamı (Değabah) Episkopos Sahak Maşalyan’ın köydeki kutlamalara katılmasıyla hazırlıklar daha da coşkulu başladı.

Bu yıl da kutlamalar, İstanbul’dan, yurdun diğer bölgelerinden ve yurt dışından gelen misafirlerin yoğun ilgisi,coşkusu ve katılımı ile gerçekleşti.

İstanbul’dan gelen yaklaşık 100 kişilik bir grup, perşembe günü Samandağ ve çevresindeki tarihi bölgeleri gezerek 4 günlük bayram kutlaması gezisine başladı.

Samandağ Kaymakamı Murat Kütükü makamında ziyaret eden Değabah Episkopos Sahak Maşalyan  ve yardımcısı peder Şirvan Mürzyan Vakıflıköy’e hareket ettiler. Akşam saatlerinde köye ve kiliseye girişinde Değabah Maşalyan, davul zurna eşliğinde, kilisenin din görevlisi peder Avedis Tabaşyan,Vakıflıköy kilisesi vakıf başkanı Cem Çapar, Vakıflıköylüler ve bayram için dünyanın dört bir yanından köye gelmiş misafirlerce büyük bir coşku ile karşılandı. Maşalyan, kilise girişinde bereketi temsilen ekmek-su ve tuzu kutsadı.

Cumartesi günü ise yine 100 kişilik grup civardaki eski Ermeni köylerini gezmeye başladı. Yoğunoluk ve Batıayaz köylerinde grupla karşılaşan Değabah Epis. Maşalyan ve beraberindekiler buralardaki eski kilise kalıntılarını ziyaret edip, yerler hakkında bilgiler aldıktan sonra geçmişte buralarda yaşayanlar için dua etti. Dualara gezide olan herkesin katılması duygulu anlar yaşanmasına sebep oldu.

Cumartesi akşamı geleneksel olarak Meryem Ana’nın Göğe Alınışı yortusu ile birleştirdikleri, geçmişte Musadağ’ın diğer Ermeni köylerinde yaşayan ataları için de pişirilen Harisa (Hırısi-Herisa) şenliklerinin, kazanların yakılışının gününe özel kutlamalar yapıldı.

Musa Dağ’daki 7 Ermeni köyünü temsilen önceden hazırlanmış olan 7 adet Harisa kazanının ateşi Değabah Epis. Sahak Maşalyan tarafından dualarla yakıldı.

18 Ağustos pazar sabahı ise Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde Meryem Ana’nın Göğe Alınışı yortusu için kutsal sunu ayini gerçekleştirildi. Episkopos Sahak Maşalyan’ın riyaset ettiği ayinde kutsal sunuyu, İskenderun ve Vakıflıköy kiliselerinin din görevlisi peder Avedis Tabaşyan gerçekleştirdi. Ayine İtalya’dan Padre Gregorio, Amerika’dan Kıdemli peder Keğam Kesabyan ve kıdemli peder Mampre Kesabyan katılırken, ilahileri peder Şirvan Mürzyan şefliğinde yurt içi ve dışından gelen muganniler seslendirdi.

Ayin sonrası üzümün kutsanması için kilise bahçesine çıkılırken, bahçenin diğer köşesinde kazanlarda pişmiş harisalar dövülüyordu.

Bahçede bereket dualarıyla üzümü kutsayan epis. Maşalyan, kortej eşliğinde kazanların başına gelerek harisaları karıştırıp kutsadı ve önümüzdeki yılın bolluk, bereket, sağlık ve barış içinde geçmesi dileğinde bulundu.

Daha sonra harisalar yaklaşık 1000 kişilik katılımcıya dağıtılırken, Değabah Maşalyan halkın sevgi ve ilgisiyle karşılaşıp onlarla uzun sohbetler etti.

19 Ağustos pazartesi sabah ise Vakıflıköy mezarlığında tüm rabde uyuyanlar için dualar okuyan Epis. Maşalyan, resmi ziyaretlerini tamamlayıp İstanbul’a döndü.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi