24 Nisan 2024 Çarşamba

Metamorfoz Bayramı, Hatay’daki Tüm Kiliselerde Kutlandı

Her yıl Meryem Ana Orucu Dönemi içinde, 6 Ağustos tarihinde kutlanan Rabbimiz İsa Mesih’in İlahi Görünümünün Değişmesi (Metamorfoz) Bayramı, Hatay’a bağlı Antakya, Samandağ, Altınözü ve Arsuz’da gerçekleştirilen ayinlerle de kutlandı. Kutsal Ayinlerde üzüm kutsaması da gerçekleştirildi.

Antakya’da Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi, Samandağ’da Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesi, Altınözü/Tokaçlı’da Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi, Altınözü/Sarılar’da Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesi ve Arsuz’da Aziz Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayinlerde dualar edilirken, bayrama özel bir gelenek olan Üzüm Kutsaması da gerçekleştirildi. Kutsal Ayin sırasında kutsanan üzümler daha sonra cemaat üyelerine dağıtıldı.

Mesih’in Tanrılığını Göstermektedir

Mesih’in görünümünün değişmesi (metamorfoz), Ortodoks Kilisesi’nin büyük bayramlarından biri olup, her yıl 6 Ağustos’ta kutlanır. Mesih’in görünümünün değişip görkemli bir parlaklığa bürünmesi olayı, Mesih’in Tanrılığını göstermektedir.

Öyle ki, Mesih’in göğe yükselişinden sonra öğrencileri O’nun Baba Tanrı’nın parlak yüceliği olduğunu ve acı çekerek ölmeyi kendi isteği ile kabul ettiğini anlayabileceklerdi. Metamorfoz aynı zamanda bizlerin de Tanrı ile bütünleşme (theosis) olasılığımıza işaret etmektedir.

Üzüm Hasadı 6 Ağustos’ta Başlar

Metamorfoz olayı, Hristiyanlıkta bir vahiy olayıdır. İncillerin aktardığına göre Mesih İsa 3 havarisi ile çıktığı bir dağda özel ve idealize bir formda Musa ve İlyas peygamberler ile karşılaşmıştır. İsa’nın görünümünün değişmesi Hristiyan sanatında da işlenen önemli konulardan birisidir.

Bazı geleneklere göre, örneğin Yunanistan ve Romanya’da hasat mevsimi geleneksel olarak Metamorfoz Bayramı ile başlamaktadır. Özellikle üzüm, 6 Ağustos tarihinden itibaren yenmektedir. Bazı Kilise topluluklarında da bayram gününde hasadın ilk üzümü takdis edilerek inanlılara dağıtılmak amacıyla Kiliseye getirilmektedir.

Mesih’in Görkemli Parlak Görünümü

Rab İsa Mesih’in İlahi Görünümünün Değişmesi (Metamorfoz) Bayramı, İskenderun’da da kutsal ayinle kutlandı.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’nde, Kilise Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu idaresinde gerçekleştirilen ayinde dualar edilirken, bayrama özel bir gelenek olan “Üzüm Kutsaması” da gerçekleştirildi. Kutsal Ayin sırasında kutsanan üzümler daha sonra cemaat üyelerine dağıtıldı.

Ayin sırasında konuşan Peder Papasoğlu; “Bugün kutladığımız bayram, Rabbimiz Mesih İsa’nın Görünümünün Değişmesi Bayramıdır, yani Tecelli Bayramı! Bu bayram kilisemiz için büyük bayramlardan biridir” dedi.

Bugüne özel okunan İncil Bölümünde İsa Mesih’in Eski Ahit ile Yeni Ahit Peygamberlerini buluşturduğuna dikkat çeken Papasoğlu; “Rab İsa Mesih, Havarilerden Petrus’u, Yakup’u ve Yakup’un kardeşi Yuhanna’yı da yanına alarak yüksek bir dağa çıktı. Havarilerin gözü önünde Rab İsa Mesih’in görünüşü değişti ve yüzü de güneş gibi parladı. Ansızın Musa ile İlyas göründü. İsa’yla görüşüyorlardı ve havariler de buna şahit oldular.

Eski Ahitte Rabbimizin adına ne söylendiyse hakikatle buluşmuştur. İsa Mesih Görkemini ispatlamak için öğrencileriyle birlikte o dağa çıktı. Rab Mesih’in görünümünün değişip görkemli bir parlaklığa bürünmesi olayı, Mesih’in Tanrılığını göstermektedir.

Rabbimizin bunu bize göstermeye ihtiyacı yok. Lakin o Tanrı olduğunu biliyor. Biz insanların imanları ne kadar kıt ki gözümüzün önünde olan Rabbi göremiyoruz. Bu yüzden Mesih İsa bunu tekrar hatırlatmak zorunda kaldı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kutsanan üzümlerin bolluk ve bereketin simgesi olduğuna da değinen Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu; “Bu bayramda, kutsanarak dağıtılan üzüm, bolluk ve bereketin simgesidir. Birazdan dualar eşliğinde takdis edeceğimiz ve evlerinize götüreceğiniz bu üzümler, evinize bolluk ve bereket getirsin. Sizlere de sağlık ve sıhhat olsun. Her sene bugünlere!” diye konuştu ve ardından üzümleri kutsayarak ayine katılanlara dağıttı.

“Bu Benim Oğlumdur, O’nu Dinleyin!”

Rabbimiz İsa Mesih’in İlahi Görünümünün Değişmesi Olayı, Luka İncili’nde şu şekilde anlatılır.

”…İsa, yanına Petrus, Yuhanna ve Yakup’u alarak dua etmek üzere dağa çıktı. İsa dua ederken yüzünün görünümü değişti, giysileri şimşek gibi parıldayan bir beyazlığa büründü. O anda görkem içinde beliren iki kişi İsa’yla konuşmaya başladılar.

Bunlar Musa ile İlyas’tı. İsa’nın yakında Yeruşalim’de gerçekleşecek olan ayrılışını konuşuyorlardı. Petrus ile yanındakilerin üzerine uyku çökmüştü ama uykuları iyice dağılınca, İsa’nın görkemini ve yanında duran iki kişiyi gördüler.

Bunlar İsa’nın yanından ayrılırken Petrus İsa’ya, “Efendimiz” dedi, “Burada bulunmamız ne iyi oldu! Üç çardak kuralım: Biri sana, biri Musa’ya, biri de İlyas’a.” Aslında ne söylediğinin farkında değildi.

Petrus daha bunları söylerken bir bulut gelip onlara gölge saldı. Bulut onları sarınca korktular. Buluttan gelen bir ses, “Bu benim Oğlum’dur, seçilmiş Olan’dır. O’nu dinleyin!” dedi. Ses kesilince İsa’nın tek başına olduğu görüldü. Öğrenciler bunu gizli tuttular ve o günlerde hiç kimseye gördüklerinden söz etmediler…” (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi