29 Mart 2024 Cuma

Metropolit Hilarion, Papa Françesko’yu Ziyaret Etti

Papa Françesko’yu ziyaret eden Moskova Patrikhanesi Heyeti’nden Hilarion, “Kiliselerin barışçı ve insani rolünü hafife almayın!’’ Moskova Patrikhanesinin Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Volokolamsk Hilarion, geçtiğimiz hafta (30 Mayıs) Vatikan’da Papa Françesko’yu selamlarken şunları söyledi: “Trajik bölünmelerle şekillenen bu dünyada, Kiliselerin barışçı ve insani rolü göz ardı edilemez.” Metropolit ve beraberinde gelen heyet, Papa tarafından, Pavlus VI Salonu’na bitişik bir odada kabul edildi.

İtalyan Episkoposlar Konferansı’nda (CEI) 28 Mayıs’ta başlayan “kardeş çalışma toplantıları” geçtiğimiz gün sona erdi. Bu toplantılar, Rus Ortodoks Kilisesi ile İtalyan Katolik Kilisesi arasındaki diyalog bağlamında, bir yıl önce başlatılmıştı. Toplantıların ana çıkış noktası “Rusya ve İtalya Hristiyan kültürünün büyük mirası, ’Kilise’ olarak belirtildi.

Metropolit Hilarion altını çizerek, “Kültür alanı evrensel dili ile en yüksek ifadesini İncil’de bulan barış, sevgi, merhamet ve bağışlamanın evrensel değerlerine geldiğinde Kiliselerin ortak tanıklığını anlatmada büyük bir potansiyele sahip” dedi.

Hilarion, Papa Françesko ve Patrik Kirill’in Havana’da imzaladığı Ortak Deklarasyonun, Doğu ve Batı Kiliselerinin ortak ruhsal geleneğini vurguladığını ve bu vesileyle St. Nicholas’ın kalıntılarının Bari’den Rusya’ya geçici olarak transferi için yapılan anlaşmayı anımsattı.

Konuşmasının ardından Metropolit Hilarion Papa Françesko’ya, Rus Ortodoks Kilisesi’nin en önemli kalıntılarından biri olan ve St. Andrei Rublev’in öğrencisi Dionisij tarafından boyanmış Çarmıh İkonu’nun sonbaharda Roma’ya seyahat edeceğini duyurdu. Hilarion, “Eser ilk kez, Ebedi Şehir’de binlerce ziyaretçiye sunulmak için Rusya’dan çıkarılacak” dedi.

Hilarion ayrıca, Aziz Petrus Meydanı’ndaki Charlemagne Wing’in odalarının, Tretyakov Galeri koleksiyonundan yirmi ikonun sergisine ev sahipliği yapacağını da sözlerine ekledi. “Katolik ve Ortodoks Kiliseleri tarafından korunan ve onurlandırılan kutsal kalıntılara yönelik haç yolculukları, Kilisenin ve ülkemiz halklarının geleneklerini, tarihini ve sanatsal mirasını takdir etmemizi sağlar. Bu, Ortodoks ve Katoliklerin yanı sıra uluslararası ve dinler arası karşılıklı anlayış ve diyaloğu teşvik eder.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı Metropolit.(agensir.it)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi