25 Nisan 2024 Perşembe

Mezarlıkta İsa Mesih’in Tasvirlerine Rastlandı

Roma yeraltı mezarlığında İsa’nın tasvir edildiği duvar resimlerine rastlandı.

Antik fresklere, İtalya Roma’daki 1600 yıllık Domitilla katakomplarında rastlandı. İtalyan arkeologlar fresklerin üzerindeki çizimleri yüzyıllar boyunca gizleyen kum ve çamuru temizlemek için lazer teknolojisini kullandılar.

Katakomplar aynı zamanda Roma’daki soylu bir ailenin onuruna adlandırılmış

yeraltı mezarlıkları olarak da bilinirler. En büyük katakompların İtalya’nın başkenti Roma’da olduğu kabul edilir.

Uzmanlar, Roma yeraltı mezarlığında keşfettikleri freskleri inceledikten sonra üzerlerinde İncil’deki karakterin oldukça ince bir işçilikle resmedildiğini açıkladılar. Freskler, ayrıca Roma’nın zengin aristokratlarının putperest inançlarını bırakıp ne şekilde Hristiyanlığa dönüş yaptıklarını da resmediyor.

7 yıl süren restorasyon çalışmaları Vatikan tarafından finanse edildi. Çalışmalar özellikle 4. yüzyılda eski Roma’da çalışan ünlü fırıncıların gömüldüğü iki mezar odasına odaklı yapıldı.

İtalyan arkeoloğun söylediklerine göre mezarlıklarda bulunan çoğu freskler son 25 yıl içerisinde restore edildi. Çalışmaların son adımında yapılan bir keşif oldukça büyük önem taşıyor. Çünkü resmedilen sahnelerin arasında İsa ve O’nun havarileri de yer alıyor. Bir diğer mezar odasının yüzeyinde ise Musa ve Nuh peygamberlerinin hayatından sahnelerin resmedildiği görülüyor. Tavanda ise İsa ve yanında oturan iki erkek çizimi bulunuyor.

Vatikan’a bağlı arkeologlar grubunun başı Fabrizio Bisconti, ‘’Lazer teknolojisini kullanarak muhteşem dekoratif işçiliğe sahip çalışmaları gün yüzüne çıkardık. İnsanlar yıllarca Roma’da çalışan ünlü fırıncıların gömüldüğü iki mezar odasının varlığından haberdar olsalar da, daha önce hiç bu kadar ayrıntılı incelemeler yapılmamıştı” açıklamasında bulundu.

Vatikan yetkililerinin söylediklerine göre yer altı mezarlıkları önümüzdeki ay içerisinde müze olarak halkın ziyaretine açılacak.(Olga Daşcinscaia)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi