19 Nisan 2024 Cuma

Mısır’da tartışmalı kilise yasası onaylandı

Mısır’da aylardır tartışılan “yeni kilise yapımı ve restorasyonu” yasa tasarısının Parlamento tarafından onaylanması Hristiyanları memnun ederken, Selefi Nur Partisi’nin tepkisine neden oldu.

Mısır Parlamentosu uzun süren tartışmaların ardından “yeni kilise yapımı ve restorasyonu” yasasını onayladı.

Mısırlı Kıpti Hristiyanlar, 10 maddeden oluşan yeni yasanın onaylanmasını, “medeniyet sıçraması ve vatandaşla devletin barışması” olarak nitelendirerek memnuniyetle karşıladı.

Kıpti Ortodoks Kilisesi sözcüsü Refik Ceriş, “Uzun zamandan beri böyle bir müjdeli kanunu bekliyorduk. Burada önemli olan valiler ve yerel yöneticilerin kanunu uygulamaya sokmasıdır. Minye gibi problemli bölgelerde ise halka yeni uygulamanın iyi anlatılması gerekir.” açıklamasını yaptı.

Mısır Protestan Kilisesi Medya ve Halkla İlişkiler Direktörü Nebil Necib ise yeni kanunu, devletin anayasal vatandaşlığı güçlendirmesi olarak yorumladı.

Necib, “Mısır devleti bu şekilde anayasal vatandaşlık kavramını daha da güçlendirdi. Ancak yapılacak olan kilisenin büyüklüğü, yeni kilise yapma hakkı elde edilmesi için gerekli Hristiyan vatandaş sayısı ve yönetimlerle yaşanacak olası anlaşmazlıklarda hangi mahkemelere başvurulacağı gibi bazı konuların kararnameler ile daha belirgin hale getirilmesi gerekir.” diye konuştu.

Mısır Ortodoks Kilisesi Patriği II. Tawadros da bir yazılı açıklama yaparak, Mısır parlamentosuna ve kanunun onaylanmasında emeği geçen milletvekilleri ve parlamento başkanı Ali Abdulal’a teşekkür etti.

Söz konusu yasaya karşı çıkarak red oyu kullanan Nur Partisi milletvekillerinden İsmail Cadallah ise konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Partimiz kiliselerin inşası ve restorasyonu ile ilgili yeni kanunu reddetmektedir. Söz konusu kanun devletin İslam kimliğinin silinmesine neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısı oylamaya sunulmadan önce bazı Nur Partisi milletvekilleri, “Batı ülkelerinde camilere yönelik uygulamalar iyileştirildiğinde ancak o zaman Mısır’da da kilise yapımına onay veririz.” şeklinde açıklama yapmıştı.

HÜKÜMET, HRİSTİYAN TEMSİLCİLERLE GÖRÜŞTÜ

Mısır’da son aylarda Ortadoks, Katolik ve Protestan kiliseleri temsilcileri ile hükümet yetkilileri arasında görüşmeler yapıldı. Son iki haftadan beri ise parlamentoda söz konusu yasa tasarısı görüşülüyordu.

Mısır’da yürürlükteki kanuna göre ülkede kilise yapım ve restorasyonu için yerel idarelerin izni için Hristiyan nüfus yoğunluğu şartı aranıyor, ayrıca güvenlik güçlerinin de onayı gerekiyor. Parlamento tarafından onaylanan yeni yasada güvenlik onayı şartı kaldırıldı. Nüfus yoğunluğu şartı da daha esnek hale getirildi.

MISIR’DA 15 MİLYON HRİSTİYAN VAR

Son yıllarda Mısır’daki Hristiyanların nüfusu hakkında herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Ancak 2 Kasım 2012’de Ortodoks Kilisesi Patrikliğine seçilen II. Tawadros, çeşitli vesilelerle Mısır’da 15 milyon Hristiyan olduğunu ifade etmişti.

Kanunun Cumhurbaşkanı Sisi’nin onayının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.(Dünya Bülteni/BA)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi