29 Mart 2024 Cuma

Mısır’ın Yıllar İçinde Gerçekleşen Şaşırtıcı Değişimi

Aşırı yoksulluk, eğitim sisteminin eksikliği, radikal grupların varlığı… 70 yıl önce Mısır daha farklı bir ülkeydi. İnsanlar daha laikti. Kadınlar nasıl giyinecekleri konusunda özgürdü. Bugün gelinen nokta ise, ülkede yaşayan Hristiyanları düşündürüyor.

Yoksullukla başlayan Mısır’daki sıkıntılar sebebiyle birçok Mısırlı, Suudi Arabistan’a gitmek zorunda kaldı. Günümüzde terörle ilişkilendirilen Vahabilik ve Selefilik ile orada karşılaşıldı. Bugün 9 milyondan fazla Mısırlı, çoğunlukla Suudi Arabistan’da yaşıyor. Mısır’ın önde gelen din kurumu olan El-Ezher, Suudi Arabistan ile yakın bir ilişki sürdürmeye devam ediyor. 

Mısır’da yaşayan bir Hristiyan, ‘‘Vahabilik ve Selefilik bize Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden geldi. Ayrıca El- Ezher ikisini de destekliyor. El-Ezher üniversitelerinde ve okullarında Vahabiliği ve Selefiliği destekleyen birçok din adamı ve öğretmen var. Kendilerinden olmayanları öldürmek onlar için sorun değil. Eğitim sistemi Vahabilik ve Selefilik etkisinden kurtulmadıkça, Mısır terörist gruplardan kurtulamayacaktır. Gelecek, şu ankiyle aynı olacak, belki daha kötü olacak’’ diyerek endişelerini dile getirdi.

Suudi Arabistan, manevi değerlerini Mısır’da yayarken, köylerde dini kurumlar kuruldu. Mısır’da laikler ve yeni değerler arasındaki fark açılmaya başladı. İnsanlar kutuplaştı. Bir üniversite öğrencisi olan Mina, ‘‘Köylerde yaşayan birçok eğitimsiz insan, Hristiyanlara kirli veya kötü kokuyormuş gibi bakıyor. Halk, Hristiyanların yaşam tarzını kabul etmiyor’’ dedi. Bu algı Mısır Eğitim Bakanlığı’nda çalışan bir memur tarafından da onaylandı. Eğitimde, Müslüman çocukların Hristiyanlarla olan ilişkisine de yer veriliyor. ‘‘Dürüst ve samimi olmak gerekirse, Hristiyanları kafir olarak görüyoruz. Hristiyanlarla el sıkışmayı uygun görmüyoruz. Biri Hristiyanla tokalaşırsa dua etmeden önce ellerini iyice yıkamalıdır. Biz onlardan üstünüz, onlar değersiz varlıklar’’ diye belirtti.

Bu zihniyetten dolayı Hristiyanlar oldukça zor zamanlar geçiriyor. Herhangi bir yanlış anlamada, Hristiyanlar toplu saldırıya uğruyor. 

Son 70 yılda, Mısır çeşitlilikten yavaş yavaş uzaklaştı. Mısır’daki her terör saldırısıyla beraber sürekli Hristiyanlara Mısır’daki bu durum hatırlatılıyor. Ancak Hristiyanlar çözüm yollarına açık.

Ülkede yaşayan bir Hristiyan, ‘‘Mezhepçi krizin çözümü, mezhepçiliğe karşı eğitim sisteminin kurulması, yanlış düşünce ve ifadelere direnmek, gençlik fikirlerini kirleten ve halkı düşmanlığa sevk eden yanlış inançları ortadan kaldırmak için direniş hareketinin başlaması gerekiyor’’ dedi. (persecution.org)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi