24 Nisan 2024 Çarşamba

Mısırlı Hristiyanlar Kiliselerini Kaybediyor

Yerel kaynaklar, Kilise cemaatinden insanların Kahire dışındaki kepenkli kilisenin açılışı için yerel halkın destek verdiklerini söylemesine rağmen, IŞİD’ten başka saldırıların da yapılacağı korkusuyla bu ay Mısır’da yapılacak ibadetlerin durdurulacağını iletti.

Kıpti Ortodoks Şübre El-Heyma Episkoposu Anba Morcos, Mısır’ın Almasry Alyoum gazetesine göre olası saldırılar konusunda uyarıda bulunan Kalyubiye valiliğine danıştıktan sonra Papa Kerlis VI ve Başdiyakon Habib Gerges, kiliselerini 17 Kasım hizmetleri öncesi kapatmaya karar verdi.

Alınan bir habere göre, 16 Kasım’da ulusal elektrik şirketinden üç işçi kilise binasının elektriğini kesmeye çalıştı. Ana elektrik kablosunu kesmeden önce Kıpti rahipler ve gençler onları durdurdu ve o gece Episkopos Morcos, kilisenin papazına yerel yetkililerin güvenlik endişeleri nedeniyle ertesi sabah ayinini iptal etmesini söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Hristiyanlar kilise binasından çıkmayı reddetti ve geceyi içeride geçirdiler.

Hristiyan Karşıtı Düşmanlıklar

Kilisenin kapanışını Hristiyan karşıtı düşmanlık korkuları izledi. Minya’daki Kıpti Ortodoks Episkoposu Anba Makarios 28 Ekim’de, Mısır’ın Hristiyanlar ve mülklerine yapılan saldırıları ve kiliselerin kapanmaya başlanmasından bu yana yıllar geçtiğini ve Ekim ayının bir istisna olmadığını söyledi.

Makarios, ön açıklama olarak belirttiği bir husus olarak, dört kilisenin iki haftadan fazla bir süredir kapalı olduğunu söyledi. Aşırılıkçılar Minya Valiliği’ndeki üç kiliseye saldırdılar.

15 Ekim’de yerel polis, bir Hristiyan’ın ibadet için kiliseyi açmaya çalışmasının ardından İslamcılarla olan gerginlik nedeniyle Minya’daki El-Sheik Alaa köyündeki Meryem Ana Kilisesini kapattı. Episkopos Makarios’un açıklamasına göre kilise, aşırı dincilerin saldırılarının ardından 2015 yılında kapatıldı ve o zamandan beri hiçbir zaman açılmadı.

Kıptiler kiliseyi tekrar açmaya ve 15 Ekim’de bir ayin yapmaya çalıştığında, polis kiliseyi kapatmaya karar verdi; hatta Hristiyanların kilise binası çevresindeki bölgede toplanmalarını dahi yasakladı. Sadece kilisenin rahibine kiliseye girme izni verildi, ancak ibadete izin verilmedi.

Bir hafta sonra, Minya’daki yerel polis iki kilise daha kapattı. 22 Ekim’de, güney Minya Valiliği’nde yer alan Abu Qurqas’ta Keshery köyündeki Anba Mousa El-Aswad Kilisesi, yerel aşırılıkçıların binayı taşlayıp Hristiyanlara saldırmasından sonra kapatıldı.

Episkopos, saldırıda dört Hristiyanın yaralandığını ve saldırganlardan hiçbirinin tutuklanmadığını belirtti. Ekim ayının sonuna gelindiğinde, Hristiyanlar, “geleneksel uzlaşma” ların haksız koşullarına uymak zorunda kalmışlardı. Kıpti aktivistlere göre, sonuçta, Hristiyanlar ibadet için yasal izin alıncaya kadar kiliselerin kapalı tutulmaları gerekiyordu. Böylece saldırılardan kimse sorumlu tutulmadı.

Aynı gün geleneksel uzlaşma oturumu yapıldı. Minya kenti Ezbit Zakaria’daki yerel halk, Aziz George Kilisesi’ni taşladı, Kıpti bir kadını yaraladı. Polis daha sonra kontrolü ele geçirdi.

Ekim ayında Abu Qurqas kentindeki El-Karm köyündeki yerel polis, Abu Sefeen Kilisesi’ni kapatmış, bu olay sırasında gerginlik veya olası saldırılardan herhangi bir işaret bulunmadığı bildirilmişti. Geçen yıl aynı köyde, Hristiyanlara yönelik en şiddetli saldırılardan birine tanık oldu. Yerel aşırı dinciler Hristiyanların sahip olduğu yedi eve saldırmış ve yağmalamıştı. Ayrıca yaşlı bir Kıpti kadın olan Soad Thabet’e saldırdılar ve sokaklarda elbiselerini çıkardılar.

Episkopos’un ifadesi, geçen sene yapılan saldırıda, 300 kişinin Hristiyanlara saldırmaya başladığından ve güvenlik güçlerinin saat 10’a kadar gelmediğinden bahsetti. Saldırganlardan yalnızca birkaçı tutuklandı ancak daha sonra serbest bırakıldılar. Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, olayı Thabet’e saldıranlardan hesap sorulacağını vaat ederek kınadı. El-Sisi, Mayıs 2016 tarihli bir konuşmasında “Yasalar uygulanacak ve suç işleyen her kişi sorumlu tutulacak” diye bir açıklamada bulunmuştu.

Mısır, Hristiyan destek organizasyonu Open Doors’un 2017 Dünya İzleme Listesinde Hristiyan olmanın en zor olduğu 21 ülke arasında 21. sırada yer alıyor.

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Hristiyanlar, Aşırılık Yanlısı Olarak Damgalanabilir

Christian Concern, hükümetin yayınladığı ‘aşırılık’ tanımına göre Hristiyanların aşırılık yanlısı olarak damgalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Aşırılık,...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi