25 Nisan 2024 Perşembe

Mobil Cihazların Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Amerika Birleşik Devletleri Ohio Eyaleti’nin önde gelen bir çocuk hastanesinde yapılan yeni çalışmalarda mobil cihazlarla fazla zaman geçirmenin beyni olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

JAMA Pediatri’de yayınlanan çalışma, Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafından yapıldı. Araştırmacılar 3-5 yaş grubu arasındaki 47 sağlıklı çocuğun üzerinde çalışmayı gerçekleştirdi. Araştırma, dijital cihazların aşırı kullanımının beyni nasıl değiştirdiğini göstermedi, ancak beynin işleme hızı gibi becerileri etkilediği gösterdi. 

Dr. John Hutten, evlerde, okul öncesi eğitimde ve okullarda erken yaşlarda ekran tabanlı medya kullanımının arttığına değindi. Hutten, bu bulguların özellikle erken çocukluk döneminde, ekran önünde fazla zaman geçirenlerin beyin gelişimini etkileyeceğine işaret ettiğini söyleyerek, ebeveynlerin çocuklarına bu konuda sınır koymasını tavsiye etti.

Amerikan Pediatri Akademisi’nden araştırmacılar, 18 aylıktan küçük çocukların tüm mobil cihazlardan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. 

Cincinnati çalışmasında çocuklar, standart bilişsel testler ve difüzyon tensörü MRG adlı testlerden geçti. Araştırmacılar, ebeveynlere 15 maddeden oluşan bir tarama aracı verdi. Bu puanlar yaş, cinsiyet ve ailenin gelirini kontrol eden bilişsel puanlar ve MRG ölçümleriyle eşleştirildi.

Tarama sonuçları, daha yüksek puan alanların dil yeterliği ile, işlem ve erken okuma becerilerinde sorunlar yaşadığını gösterdi. Yüksek puanlar ayrıca organizasyon ve miyelinazyon* mekanizmalarını da etkiledi.

Hutton, 2015 yılından itibaren okul öncesi çocuklarda evde okuma etkinliklerinin düzenlemesi ile beyin gelişimi arasındaki pozitif ilişkiyi gösteren araştırmaya devam ettiğini söyledi.

Psychology Todoy Temmuz 2017’de yayınlanan makale, IGen olarak adlandırılan Z kuşağının yaklaşık yarısının telefon bağımlısı olduğunu belgeledi. Makalenin yazarı ve aynı zamanda SUNY- New Poltz’daki psikoloji bölümünün başkanı olan Glenn Geher, 200 öğrenci üzerinde bir çalışma yaptı ve % 59’unun psikolojik bir rahatsızlık tanısı aldığını bildirdi. 

Geher, teknolojinin kısmen suçlu olduğunu düşünerek, ‘‘Cep telefonları gerçekten bağımlılık yaratıyor ve teknoloji, çocukları sosyal aktivitelerden uzaklaştırıyor’’ dedi. (christianpost.com)

*Miyelinizasyon, dürtülerin beyinde daha hızlı hareket etmesini sağlamak için, sinir hücrelerinin etrafına miyelin kılıfın oluşumu sürecidir. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi