23 Mart 2023 Perşembe

Mobil Cihazların Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Amerika Birleşik Devletleri Ohio Eyaleti’nin önde gelen bir çocuk hastanesinde yapılan yeni çalışmalarda mobil cihazlarla fazla zaman geçirmenin beyni olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

JAMA Pediatri’de yayınlanan çalışma, Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafından yapıldı. Araştırmacılar 3-5 yaş grubu arasındaki 47 sağlıklı çocuğun üzerinde çalışmayı gerçekleştirdi. Araştırma, dijital cihazların aşırı kullanımının beyni nasıl değiştirdiğini göstermedi, ancak beynin işleme hızı gibi becerileri etkilediği gösterdi. 

Dr. John Hutten, evlerde, okul öncesi eğitimde ve okullarda erken yaşlarda ekran tabanlı medya kullanımının arttığına değindi. Hutten, bu bulguların özellikle erken çocukluk döneminde, ekran önünde fazla zaman geçirenlerin beyin gelişimini etkileyeceğine işaret ettiğini söyleyerek, ebeveynlerin çocuklarına bu konuda sınır koymasını tavsiye etti.

Amerikan Pediatri Akademisi’nden araştırmacılar, 18 aylıktan küçük çocukların tüm mobil cihazlardan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. 

Cincinnati çalışmasında çocuklar, standart bilişsel testler ve difüzyon tensörü MRG adlı testlerden geçti. Araştırmacılar, ebeveynlere 15 maddeden oluşan bir tarama aracı verdi. Bu puanlar yaş, cinsiyet ve ailenin gelirini kontrol eden bilişsel puanlar ve MRG ölçümleriyle eşleştirildi.

Tarama sonuçları, daha yüksek puan alanların dil yeterliği ile, işlem ve erken okuma becerilerinde sorunlar yaşadığını gösterdi. Yüksek puanlar ayrıca organizasyon ve miyelinazyon* mekanizmalarını da etkiledi.

Hutton, 2015 yılından itibaren okul öncesi çocuklarda evde okuma etkinliklerinin düzenlemesi ile beyin gelişimi arasındaki pozitif ilişkiyi gösteren araştırmaya devam ettiğini söyledi.

Psychology Todoy Temmuz 2017’de yayınlanan makale, IGen olarak adlandırılan Z kuşağının yaklaşık yarısının telefon bağımlısı olduğunu belgeledi. Makalenin yazarı ve aynı zamanda SUNY- New Poltz’daki psikoloji bölümünün başkanı olan Glenn Geher, 200 öğrenci üzerinde bir çalışma yaptı ve % 59’unun psikolojik bir rahatsızlık tanısı aldığını bildirdi. 

Geher, teknolojinin kısmen suçlu olduğunu düşünerek, ‘‘Cep telefonları gerçekten bağımlılık yaratıyor ve teknoloji, çocukları sosyal aktivitelerden uzaklaştırıyor’’ dedi. (christianpost.com)

*Miyelinizasyon, dürtülerin beyinde daha hızlı hareket etmesini sağlamak için, sinir hücrelerinin etrafına miyelin kılıfın oluşumu sürecidir. 

TBMM’den Hatay için ‘Roma Şehri’ Hamlesi

Cumhurbaşkanlığı ve Kültür Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören tarihi eserlerin nasıl ayağa kaldırılacağına ilişkin çalışmalar yürütürken,...

Afganistan’da Deprem: Ölü ve Yaralılar Var

Afganistan'ın Hindikuş bölgesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Pakistan ve Hindistan'ın çeşitli şehirlerinde de hissedilen depremde ilk...

Birleşik Krallık’ta Kiliseler Hedefte

İngiltere'nin Bath kentindeki birçok kilise, vandalların saldırısına uğradı. Özellikle kiliselerin çatısına saldıranlar, ciddi miktarda maddi hasara yol...

İsrail’de Kral Darius’un Adını Taşıyan 2500 Yıllık Yazıt Bulundu

İsrail'de Kral Darius'un adının yazılı olduğu 2.500 yıllık bir çanak çömlek parçası keşfedildi.Büyük Darius olarak da bilinen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi