20 Nisan 2024 Cumartesi

Monsenyör Janusz Urbańczyk: Kadınlar Her Alanda Güçlendirilmeli

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Holy See Daimi Temsilcisi Monsenyör Janusz Urbańczyk, kadınların yaşamın ve çalışmanın her alanında güçlendirilmesi çağrısında bulundu. AGİT’in Ekonomik ve Çevre Forumu’nu da bu hususta teşvik etti.

Monsenyör Janusz Urbańczyk

Pazartesi günü çevrimiçi olarak düzenlenen 29. Ekonomi ve Çevre Forumu Hazırlık Toplantısında konuşan Monsenyör Urbańczyk, ‘‘Her insanın gerçek eşitliği koruma ve teşvik etme arzusu ile kadın ve erkeklerin tamamlayıcılığının kabulü Holy See’nin önemli öncelikleri olmaya devam ediyor’’ dedi.

Kadınlara Değer Vermek, Barışı ve Sosyal Güvenliği Teşvik Eder

Monsenyör Urbańczyk, çalışma alanında kadınların haysiyetine ve mesleğine yönelik ayrımcılık şeklinin onları cezalandıran koşullandırma dizisinden kaynaklandığını söyledi. Birçok kadının ayrıcalıklarının yanlış temsil edildiğini gördüğünü ve toplumun kenarına sürüklendiğini belirtti. 

Papa II. John Paul’ün 1995 yılında, ‘Kadınlara Mektup’ yazısındaki sözlerini yineleyen Monsenyör Urbańczyk, eşit işe eşit ücret, çalışan anneler için koruma, kariyer gelişiminde adalet, çiftlerin eşitliği ve demokratik bir devlette vatandaşların hak ve görevlerinin tanınması gibi tüm alanlarda gerçek eşitliğe ulaşmanın acil ihtiyacının altını çizdi. Ayrıca, artan ekonomik ve siyasi güçlenmenin ve kadınların kamusal hayata katılımının desteklenmesinin hem toplum içinde hem de toplumun temel hücresi olan aile biriminde barışın ve güvenliğin artmasına katkıda bulunacağını vurguladı. 

Covid-19 Salgını

Devam eden Covid-19 salgınının iş dünyasındaki kadınlar üzerinde etkisine değinen Monsenyör Urbańczyk, ”Özellikle düşük ücretli istihdamda veya kayıt dışı sektörde çalışırken işlerini ilk kaybedenler kadınlar oluyor. Ayrıca, evdeki eğitim yükünün, ücretli çalışan olsun ya da olmasın kadınlar üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi” ifadelerinde bulundu. 

Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Tamamlayıcılık

Kadınları çevreleyen bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda, Monsenyör Urbańczyk ‘kadın ve erkek arasında tamamlayıcı işbirliği’ çağrısında bulunarak, kadınların yaşamın ve çalışmanın her alanında güçlendirilmesinin ‘yalnızca kadınları güçlendirmeyeceğini, güvenliği, istikrarı ve sürdürülebilir kalkınmayı’ da güçlendireceğini belirtti. (vaticannews)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi