24 Nisan 2024 Çarşamba

Moskova Patrikhanesi, Girit Konsülü’ne Katılamayacağını Açıkladı

Fener Rum Patrikhanesi’nin başkanlığında Yunanistan’ın Girit adasında 16 Haziran’da toplanması planlanan ve bin yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirilecek olan Ortodoks Konsülü’ne günler kala, Moskova Patrikhanesi katılmayacağını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Bulgar ve Gürcü Ortodoks Kiliseleri’nin konsüle katılmayı reddetmeleri, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin konsülün tarihinin ertelenmesini talep etmesinden sonra Rus Ortodoks Kilisesi konsüle katılmayacağını açıkladı. Böylelikle konsülün kararlarının meşrutiyeti, daha konsül toplanmadan zedelenmiş olduğu belirtiliyor.

Moskova Patrikhanesi Kiliseler Arası İlişkiler Başkanı Metropolit Hilarion, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ortodoks Konsülü toplanacaksa, bunun bütün Ortodoks Kiliseleri’nin katılımıyla gerçekleşebileceğini ve böyle bir durumda konsülün kararlarının meşru sayılabileceğini” ifade etti. Bunun Ortodoks dünyası açısından bir çıkmaz olmadığını dile getirdi. Kendilerinin Ortodoks dünyasındaki itirazları Fener Rum Patrikhanesi’nin gündemine getirdiklerini ve konsül toplanmadan önce sorunları çözmeye yönelik bir ön toplantı yapmayı teklif ettiklerini aktaran Metropolit Hilarion, bu tekliflerinin Fener Rum Patrikhanesi tarafından geri çevrildiğini belirtti. Metropolit Hilarion, konsülün her şeye rağmen toplanması halinde, bunun kilise kurallarının ihlali anlamına geleceğini söyledi.

Russia Today’e konuşan Hilarion, tüm Ortodoks Hristiyan kiliselerinin liderlerinin bir araya geleceği tarihi buluşmanın, 14 kiliseden 5’inin çekilmesi nedeniyle ertelenmesi gerektiğini de kaydetti.

Metropolit Hilarion, “Çeşitli Ortodoks kiliseleri arasında birçok sorun var. Bu anlaşmazlıklar küçük görünebilir ancak tarihi kiliseler için bunlar önemli meseleler” diyen Hilarion, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kiliseler, ardı ardına konsüle katılmayacağını açıklıyor. Bu, bir fikir birliği olmadığı, artık bir Ortodoks Konsili bulunmadığı anlamına geliyor. Bu zor durumdan çıkış için tek çözüm yolunun konsülü ertelemek olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Öte yandan Rusya Ortodoks Kilisesi’nin Ortodoks Konsili’ni düzenleme kararına bağlı olduğunu kaydeden Hilarion, “Birlik, kiliseler üzerinde empoze edilebilecek bir şey değildir. Uzlaşma, kilisenin önemli unsurlarından biridir ve bu, herhangi bir idari kararla empoze edilemez.” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi