24 Nisan 2024 Çarşamba

Mozambik’te Radikal Gruplar Kiliseleri, Hastaneleri ve Evleri Hedef Aldı

Kuzey Mozambik’in Mocímboa da Praia bölgesinde faaliyet gösteren radikal gruplar yerel kiliseye, Januario ortaokuluna, bölge hastanesine, evlere, arabalara ve dükkânlara saldırı düzenleyerek ateşe verdi.

Cabo Delgado eyaletinin en büyük merkezlerinden biri olan kasabaya 27 ve 28 Haziran tarihleri arasında saldırı düzenlendi. Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan Hristiyan hizmetkârlardan ve dini kurumlardan alınan bilgiye göre, saldırıların ‘isyancılar’ tarafından organize edildiği öğrenildi. Bazı binaları ateşe veren ayrılıkçı grup, tutukluları yerel hapishaneden kaçırdı.

Güvenlik güçlerinin sert müdahalesinin ardından sokaklarda siviller dâhil olmak üzere birçok kişi hayatını kaybetti ve çatışma birkaç saat boyunca devam etti.

23 Mart’ta radikal grup ilk kez modern silahlarla ve ileri savaş teknikleriyle köylere saldırı düzenledi. Pempa Episkoposu Dom Luiz Lisboa, teröristlerin yakın zamanda geri döneceğini söylemişti ve son olarak olan buydu.

Militanların kimliği hakkında kesin bir bilgi yok. Bazı araştırmacılara göre, radikal grup dini bayrakların ardında yerel suçları gizlemeye çalışan ve Orta Asya’dan narkotik maddelerin ticareti için serbest bölge yaratmaya uğraşan kişilerden oluşuyor.

Cabo Delgado eyaletinde yaşayan halk ani ve şiddetli saldırılar nedeniyle tedirgin. Hristiyan hizmetkârlar, güvenlik güçlerinin varlığı artmış olmasına rağmen, bölgedeki silahlı grupların yeniden saldırı düzenleyebileceğini belirtti. ‘‘İnsanlar zaten fiziksel ve psikolojik olarak harap olmuş durumda. Yeni bir saldırıyla başa çıkamayabilirler’’ açıklaması yapıldı.

Mayıs ayında Kuzey Mozambik’teki Nampula Eyaleti Episkoposları uyarıda bulunarak, ‘‘Gizemli ve akıl almaz bir savaşın merkezi haline gelen Cabo Delgado’daki durumun kötüleşebileceği konusunda endişeliyiz’’ ifadelerine yer verdi. (fides.org)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi