29 Mart 2024 Cuma

Mülteci Çocuklar İçin Vahim İddia

Sudan’daki mülteci kamplarında yaşayan Güney Sudanlı çocuklar, yemek verilmesi için Hristiyan olan çocuklara farklı bir inancın ayetleri ezberlemeye zorlanıyor. Ezberlemeyenler ise aç bırakılıyor. Bazı çocukların açlık nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Hristiyan yardım kuruluşu olan ACN çalışanı, mülteci kampındaki Güney Sudanlı çocukların durumlarının korkunç olduğunu söyledi. ACN Çalışanı, “Çocukların yemek almadan önce inanmadıkları bir dinin dualarını okumaları için şart koşulduğunu duyduk. Bu çocuklar Hristiyan. Buna saygı duymaları gerekir Bu doğru bir uygulama değil” dedi. ACN çalışanı ülkedi 400 bin civarındaki Güney Sudanlı mülteciye yardım ulaştırmaya çalışan kuruluşların da Sudan hükümeti tarafından engellendiğini veya çalışmalarının kısıtlandığını söyledi. Üstelik Sudan hükümetinin yardım imkanları da kısıtlı ve yetersiz.

Çatışmalar, Güney Sudanlı episkoposlar iki tarafın liderlerini etkileme konusundaki yetersizliklerine üzülerek bir pastoral mektup göndermeye itti. Episkoposlar mektupta, “Ülkemiz barış içinde değil. İnsanlar korku içinde yaşıyorlar. Herhangi bir ahlaki gerekçeye sahip olmadığını açıkladığımız iç savaş devam ediyor. Tüm partileri, grupları ve bireyleri SAVAŞI DURDURMA çağırmamıza rağmen yine de cinayet, tecavüz, yağma, yerinden etme, kiliselere saldırılar ve mülkün imha edilmesi ülke çapında devam ediyor. Bazı kasabalarda sakinlik var, ancak silah seslerinin olmaması barış geldiği anlamına gelmiyor. Diğer şehirlerde siviller çevredeki yollarda güvensizlik yüzünden kasabanın içine sıkıştı. Çoğu insanın şiddeti önlemek için gidebilecekleri bir yeri yok. Kiliselerimize veya BM kamplarına korunmak için kaçtıklarında bile, güvenlik güçleri tarafından taciz edilmekteler. Birçoğu koruma için komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldılar” dedi.

Vatikan, yılın başında Papa Françesko’nun güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, savaş nedeniyle ülkeye yaptığı Ekim ayında yapılması önerilen ziyareti reddetmek zorunda kaldı.

Güney Sudan İç Savaşı

Güney Sudan’daki çatışma, çoğunlukla Hristiyan olan ülkenin Müslümanların çoğunluk olduğu Sudan’dan bağımsızlığını kazandığı 2011’de başladı. Ülkenin doğuşu sırasındaki yüksek umutlara rağmen, siyasi yolsuzluk ve etnik bölünmeler az gelişmiş ulusu bastırarak açlık ve şiddete neden oldu. Güney Sudan’da son üç buçuk yıl boyunca, Cumhurbaşkanı Salva Kiir’e sadık olanlar ve eski Başkan Yardımcısı Riek Machar’a sadık olanlar arasında bir iç savaş patlak verdi. Şiddet, mültecileri Sudan da dahil komşu ülkelere itti. İç savaş başlamasından bu yana açlık ve çatışma nedeniyle ülkeden en az 1.9 milyon insan kaçtı. Bunların bir milyonu Uganda’ya sığındı. Uganda’daki kamplarda da mülteciler son derece zor şartlarda yaşıyorlar BM, bölgede acil derecede gıda güvensizliği yaşayan en az 2,4 milyon kişinin olduğunu tahmin ediyor. (cruxnow/ Seyfi Genç)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi