25 Nisan 2024 Perşembe

Mülteci Gençler Ortaöğretim Görememe Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), okul ve üniversitelere kayıt oranlarının ciddi ölçüde düşük olması nedeniyle mülteci çocukların ve gençlerin ortaöğretime erişiminin sağlanması için uluslararası topluma çağrıda bulunuyor.

UNHCR, ”Eğitimde Kararlılık: Mülteci Eğitiminin Önündeki Engeller” başlığıyla yayımladığı 2021 Eğitim Raporu’nda salgının dünyayı altüst ettiği bir dönemde eğitimini sürdürmeye çalışan genç mültecilerin hikâyelerine yer vererek uluslararası topluma destek çağrısı yapıyor.

Ortaöğretim, öğrencilerin büyüdüğü, geliştiği, fırsatlardan faydalandığı, hassas durumdaki gençlerin iş, sağlık, bağımsızlık ve liderlik yönünden daha fazla imkân elde ettiği ve çocuk işçiliğine itilme riskinin azaldığı bir dönem olmalıdır.

UNHCR tarafından 40 ülkeden toplanan veriler ise 2019-2020 eğitim yılında mültecilerin ortaöğretimde toplam okullaşma oranının sadece %34 olduğunu göstermektedir. 40 ülkenin neredeyse tamamında mültecilerin okullaşma oranı ev sahibi toplumun okullaşma oranının gerisinde kalmıştır.

Salgının mültecilerin eğitime erişimlerini daha da zorlaştığı anlaşılmaktadır. COVID-19, dünyadaki tüm çocukların eğitimini aksatacak sonuçlar doğurmuştur ancak zaten okula gitmesinin önündeki büyük engeller bulunan genç mültecilerin eğitim hayallerini tamamen söndürebileceği unutulmamalıdır.

Yüksek Komiser Filippo Grandi, “Mülteci çocukların ve gençlerin okullaşma oranlarında son dönemde kaydedilen ilerleme şu anda tehlike altında” dedi ve ekledi: “Bu sorunun çözülmesi eşgüdümlü yoğun bir çaba gerektiriyor ve bu sorumluluğu göz ardı etme lüksümüz yok.”

UNHCR, mülteci çocukların ve tüm çocukların ortaöğretime erişim hakkının güvence altına alınması ve millî eğitim sistem ve planlamalarına katılımlarının sağlanması için tüm devletlere çağrılarını yinelemektedir.

Ayrıca çok sayıda yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan ülkelere kapasite geliştirme desteği sunularak okul sayısı artırılmalı, uygun eğitim materyalleri sağlanmalı, öğretmenlere uzmanlık alanlarında eğitimler verilmeli, genç kız çocuklarına destek imkânları sunulmalı, dijital dünyaya erişimdeki eşitsizliği ortadan kaldırmak için teknoloji ve altyapı yatırımları yapılmalıdır.

Rapordaki veriler, Mart 2019-Mart 2020 döneminde mültecilerin ilköğretim kademesinde toplam okullaşma oranının %68’de kaldığını da göstermektedir.

Yükseköğretime kayıt oranları ise önceki yıla oranla %2’lik artış göstererek %5 olmuştur. Bu artış, binlerce mültecinin ve ailelerinin hayatını değiştirecek bir dönüşüm anlamına gelmektedir. Eğitime erişimde büyük engellerle karşılaşan genç mülteciler için de aynı zamanda bir umut ışığıdır.

Bununla birlikte dünya ortalamalarına bakıldığında bu oranların düşük kaldığı, ortaöğretim düzeyinde okullaşma oranında kayda değer bir ilerleme sağlanamazsa UNHCR ve ortaklarının 2030’a kadar mültecilerin %15’inin yükseköğretime kayıtlı olması hedefine ulaşmanın mümkün olmayacağı açıktır. (unhcr.org)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi