25 Nisan 2024 Perşembe

Mültecileri ve Göçmenleri Korumak İçin Sorumluluk Çağrısı

Katolik Kuruluş, mültecileri ve göçmenleri korumak için sorumluluk çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), mültecilerin ve göçmenlerin korunmasında ortak sorumluluk çağrısında bulundu. 

Holy See, zorunlu göç dünya çapında çarpıcı bir şekilde artmaya devam ederken, ‘sorumluluk paylaşımına daha güçlü bir bağlılık’ ile daha cömert bir yeniden yerleşim politikalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

UNHCR’ye göre, savaş, şiddet, insan hakları ihlalleri ve doğal afetler nedeniyle zorla yerinden edilenlerin sayısı 2020’de dünya genelinde 82,4 milyona yükseldi. Açıklamada, bu insanların sadece sayısal bir veri değil, aynı zamanda erkek ve kız kardeşler olduğunu hatırlatılarak, ‘‘Ülkeler kimsenin geride kalmaması için ortak bir sorumluluk üstlenmeli’’ denildi.

Kalıcı Bir Çözüm İhtiyacı

Vatikan Daimi Misyonu, salgının ‘aynı zamanda bir koruma krizi olmasının yanı sıra kalıcı çözümlere ulaşılmasında başka bir gecikme nedeni’ haline gelmesinin üzücü olduğunu söyleyerek, Cenevre Mülteci Sözleşmesi’nde sığınma talebinde bulunma hakkının yer aldığını belirtti.

Mülteci ve Sığınmacıların Karşılaştığı Sorunlara Yetersiz Kalınması

Belirli koşullarda salgının mülteci hukukunun temel normlarına, özellikle sığınma talep etme hakkına ve başlıca geri göndermeme ilkesine meydan okuması nedeniyle endişe duyulduğu belirtti. 

Açıklamada, salgın devam ederken mültecilerin ve sığınmacıların sorunlarına yeterli karşılık verilmediği söylenerek, ‘‘Mültecileri yerleştirme sayıları oldukça düştü ve bu durumun sağlık ile eğitim hizmetlerine erişim üzerinde büyük etkileri oldu. Mülteciler, genellikle temel ihtiyaçlara erişimden mahrum bırakıldı’’ denildi. 

Daha Güçlü İşbirliği ve Dayanışma İhtiyacı

Açıklamada çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan devletlere etkin bir şekilde yardımcı olmak için daha güçlü bir iş birliği ve dayanışma çağrısında bulunuldu ve mültecilerin sadece yardıma ihtiyacı olan kişiler değil, aynı zamanda temel hak ve ödevlere sahip kişiler olduğu belirtildi. 

Devletlerin kendi sınırlarını yönetme hakkını kabul eden ve saygı duyan Holy See, halk sağlığı endişeleriyle mültecileri geri göndermeme ilkesine ve sığınma talep etme hakkına saygı duyma arasında bir denge kurmanın mümkün olduğunu belirtti. (vaticannews)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi