25 Nisan 2024 Perşembe

Myanmar’da Ordu’nun İnanç Özgürlüğü İhlali

Myanmar’daki kiliseler, gizli aktivistleri veya yasadışı faaliyetleri aradıklarını iddia eden ordu tarafından sürekli olarak baskınlara ve şiddetli aramalara maruz kalıyor.

Fides kaynaklarına göre, son günlerde ordu Kaçin eyaletindeki farklı mezheplerden çok sayıda kiliseye, yıkıcı faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla baskın düzenledi.

Ordu, Mohnyin kentindeki Baptist, Katolik ve Anglikan kiliselerine baskın düzenledi. Fides kaynağı, ‘‘Bu baskınlar içler acısı ve din özgürlüğünün açık bir şekilde ihlalidir. Dini mekânlar kutsaldır. Tüm nüfus, kutsal bir yere silahla girilmesi ve dini mekânların yağmalanması gerçeğiyle lekeleniyor. Yaşananlar tüm etnik kökenden ve dinlerden insanlara ordunun ciddi gözdağı eylemleridir. Ordu, sosyal medyada gençleri ve protesto liderlerini tespit ediyor, ardından onları durdurmak için gece operasyonları başlatıyor’’ dedi.

Kaçin Baptist Konvansiyonu’ndan Peder Awng Seng, ‘‘Askerler herhangi bir gerekçe göstermeksizin çitlerin üzerinden tırmanarak komplekse girdi ve her yeri aradı’’ dedi. 

Askerler, kompleksin içinde bir protesto liderinin saklandığından ve dini liderlerin rejime karşı protestolara katıldığından şüpheleniyordu. Güvenlik güçleri, aranan tüm kiliselerde yasadışı bir şey bulamadı. Rev. Awng Seng, ‘‘Askeri bir operasyon yürütülüyormuş gibi silahlı personel ile Hristiyan bir mekâna baskın düzenlenmesi kabul edilemez. Yaşananları şiddetle kınıyoruz. Ordu kutsal mekânlarda bu şekilde hareket ediyorsa, insanların evlerinde nasıl davrandığını hayal edemiyoruz’’ dedi.

Kaçin eyaletinde öncü bir rol oynayan, 400 bin’den fazla üyesi ve 429 kilisesi ile Kaçin Baptist Konvansiyonu, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve insan haklarına saygı çağrısında bulunarak barış ve adalet için günlük dua ayinleri düzenledi.

Geçtiğimiz günlerde, güvenlik güçleri ayrıca kuzey Shan eyaletindeki Lashio’da bir Baptist kilisesine baskın düzenleyerek 10 dini lideri ve personeli iki gün süreyle tutukladı ve rejim karşıtı protestocuları ararken kilise içinde ateş etti. (fides.org)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi