20 Nisan 2024 Cumartesi

Nazi Toplama Kampı’nda Çalışan Kadın 10 Bin Kişiyi Öldürmekten Yargılanacak

İkinci Dünya Savaşı esnasında Polonya’daki Stutthof Toplama Kampı’nda sekreterlik yapan bir kadınının 10 bin kişiyi öldürmeye yardım etme suçuyla yargılanacak. Bununla birlikte Alman savcılar, ismi açıklanmayan 95 yaşındaki kadının çocuk mahkemesinde yargılacağını söyledi.

Alman savcılar, bir Nazi toplama kampında sekreter olarak çalışan 95 yaşındaki bir kadını 10 bin kişinin katliamına yardım ve yataklık etmekle suçladıklarına duyurdu. İsmi açıklanmayan kadının günümüzde Polonya’nın Sztutowo kentinde bulunan Stutthof Toplama Kampı’nda çalıştığı belirtildi.

TOPLAMA KAMPINDA 65 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Kamp, II. Dünya Savaşı’nda Polonya’nın işgalinden hemen sonra kuruldu ve başlangıçta Polonyalı aydınların hapsedilmesi için kullanıldı. Ancak, kampta çoğunluğu Yahudilerden oluşan 110 bin kişi mahkum edildi ve 65 bin kişi öldü.

Soruşturmayı yöneten Almanya’nın kuzeyindeki Itzehoe kenti savcıları konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, “Kampta sekreterlik ve stenograflık görevi üstlenen sanık, Haziran 1943 ile Nisan 1945 tarihleri arasında, Yahudi mahkumların, Polonyalı partizanların ve Sovyet Rus savaş esirlerinin öldürülmesini emreden sorumlulara yardım etmekle suçlanıyor”  ifadelerini kullandı.

ÇOCUK MAHKEMESİNDE YARGILANACAK

Bununla birlikte savcılar, iddia edilen suçları işlediği esnada çocuk yaşta olan sanığın “10 binden fazla vakada cinayete yardım ve yataklık etmekle” ve “cinayete teşebbüs”le suçlandığını ekledi. Kadının suçları işlediği esnada yaşının küçük olması nedeniyle çocuk mahkemesinde yargılanacağı belirtildi. 

ALMAN YETKİLİLER ZAMANA KARŞI YARIŞIYOR

Öte yandan Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nda 27 bin 900 Yahudinin Sobibor toplama kampında öldürülmesine iştirak etmekle suçlanan John Demjanjuk’un 2011 yılında mahkum edilmesinin ardından günümüzde hayatta olan Nazi personelini adalet önüne çıkarmak için zamanla yarışıyor.

Son 10 yıldır Alman mahkemeleri, sanıklarla doğrudan bağlantılı cinayetler ve işkencelerin yanı sıra, olaylarla direkt bağlantısı olmayan kişileri de adaletin karşısına çıkarmak için çalışıyor. Nazi suçlarına ilişkin suçları için bu dönemde yargılanan kişiler arasında Auschwitz’de muhasebeci olan Oskar Groening ve aynı kampta eski bir SS muhafızı olan Reinhold Hanning de bulunuyor. Ancak, her ikisi de 94 yaşında toplu katliamdan suçlu bulunmalarına rağmen hapse atılmadan hayatlarını kaybetti. (NTV)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi