20 Nisan 2024 Cumartesi

“Nefret ortamı darbeleri besler”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki milletvekili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bir mektup yazarak 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası yükselen Azınlık karşıtlığı ve nefret söylemleri için kanunların uygulanması çağrısını yaptı.

Bozdağ’a gönderilen mektubu kaleme alan CHP’nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve  İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Bakan Bozdağ’a hassasiyet çağrısı yaptı.
Doğan ve Altıok mektupta 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yaşanan süreçte toplumsal birliğin ve uzlaşmanın sağlanmaya başladığını belirterek, darbelerin toplumsal uzlaşmayı hedef aldığını ve bazı ortamlara zemin hazırlandığına dikkat çekti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili Zeynep Altıok ile İstanbul milletvekili Selina Doğan karşılıklı olarak anlaşmaya ihtiyacın olduğu bir dönemde, farklı etnik kimlik ve dini inançlara yönelik aşağılayıcı ifadelerin yerini giderek tehdide bırakmaya başladığını söyledi.

İkilinin kaleme aldığı mektup şu şekilde:

“FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’in Ermeni olduğu iddiasıyla başlayan hedef göstermeler giderek dozunu artırarak ayrışma ve ötekileştirme ile nefret söyleminden kendine görev biçen kimi kitlelerin vatandaşlarımızın bir kısmını tehdit ederek tehlikeli bir eylemlilik haline dönüştürmesine olanak sağlayan meşru bir zemine dönüştürülmektedir ve bu yurttaşlarımız arasında -geçmiş acı deneyimlerinin de etkisiyle- endişeye yol açmaktadır.
Bugün tahkir edilen azınlıklar ve farklı toplum kesimleri darbe girişiminin ardından demokrasiye sahip çıkan ve darbelerin karşısında duran güçlü bir tavır sergilemişlerdir. Aynı zamanda kiliselerde ve sinagoglarda darbe girişimi sırasında yaşamını yitirenler için dua etmişlerdir. Bu duyarlılığı gösteren kişilere karşı geliştirilen bu söylemler toplumsal barışımızı zedeler hale gelmiştir.
Farklı görüşleri savunan kişilerin cezaevlerine gönderildiği, Cumhurbaşkanına yönelik eleştirilere bile dava açıldığı bir dönemde toplumun bir kesimini aşağılayan ve tehdit eden bu söylemler için de kanunların uygulanmasını beklemekteyiz.
Bu söylemlerin bir an önce sona ermesi, bu yurttaşlarımızın kendilerini güven içinde hissedebilmeleri ve toplumsal barışımız için bu bir zarurettir.
Adalet Bakanı olarak son dönemde yakalanan uzlaşma ortamını sürekli kılmak için gerekli söylem ve süreç takibi için konuya hassasiyet göstereceğinizi umuyoruz.” (Seyfi Genç)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi