25 Nisan 2024 Perşembe

Nijerya’da 134 Hristiyan Katledildi

Nijerya’da aşırılık yanlıları bir pastörü katletti. Nisan ayında Benue eyaletinde yaşanan çatışmalarda ise 134 inanlı hayatını kaybetti.

Brethren Kilisesi’nden Rev. Yakubu Shuaibu, 4 Nisan gecesi ISWAP militanları tarafından öldürüldü. Kilise lideri Salamatu Billi, Shuaibu’nun eşinin de yaralandığını söyledi. Çift, 4 yıl önce Brethren Kilisesi’nin bulunduğu bölgede hizmet vermeye başladı. Billi, ‘‘Lütfen eşinin iyileşmesi, Tanrı’nın aileye esenlik vermesi ve kilisenin hizmete devam edebilmesi için dua edin. Ülkede Hristiyanlara yönelik baskı devam ediyor. Bu, teröristler tarafından acımasızca öldürülen üçüncü pastör’’ dedi.

ISWAP’ın köylere saldırdığını ve pastörü öldürdüğünü söyleyen bölge sakini Josephine Joseph, ‘‘Saldırılar sırasında, teröristler Hristiyanların evlerini yıktı ve yiyecekleri yağmaladı’’ dedi. Benue Valisi Samuel Ortom, Fulani çobanlarının 2-10 Nisan tarihleri arasında 134 Hristiyan’ı öldürdüğünü söyledi. Universal Reformed Christian Kilisesi’nden pastör Dominic Anza, ‘‘Fulani çobanları yıllardır Hristiyan topluluklarına saldırıyor. Ancak son zamanlarda bu tür saldırılar o kadar yoğunlaştı ki, Hristiyanlar neredeyse her gün saldırıya uğruyor’’ dedi.

Genellikle Katolik Kilisesi, Metodist Kilisesi ve Pentekostal kiliselerin saldırıya uğradığını söykeyen Pastör Anza, ‘‘Ailemin evi çobanlar tarafından yakıldı ve akrabalarım yerinden edildi. Köyüm Fulani çobanları tarafından ele geçirildi. Katledilen Hristiyanların çoğu kadınlar ve çocuklardı. Kamplarda yaşayanlar bile güvende değil. Çünkü kamplar da saldırıya uğradı ve birçok Hristiyan hayatını kaybetti’’ dedi. 

Topluluk lideri Dennis Shemberga, çobanların 7 Nisan’da Ngban köyünde yerlerinden edilmiş Hristiyanların bulunduğu bir kampa saldırarak 38 Hristiyan’ı katlettiğini söyledi. Benue Eyalet Polis Sözcüsü Catherine Anene, köy kampında yerinden edilmiş Hristiyanlara yönelik saldırıyı doğruladı. Otukpo Yerel Yönetim Konseyi başkanı Bako Eje, ‘‘Fulani çobanları yıllardır bu bölgede Hristiyanları katlediyor. Hristiyanlara ait çiftlikleri istedikleri gibi yok ediyorlar ve yaptıklarını sorgulamaya çalışanları öldürüyorlar’’ dedi.

Apa Bölgesi sakinleri, 3 Nisan’da çobanların köylere saldırarak 47 Hristiyanı öldürdüğünü söyledi. Bölge topluluğu lideri John Antenyi, ‘‘Hristiyanların yaşadığı köyler saldırıya uğramaya devam ediyor. Saldırılar özellikle Nisan ayında daha belirgin hale geldi’’ dedi. Topluluk lideri Hemen Terkimbi, Fulani çobanlarının 2 Nisan’da Akenawe köyündeki bir kiliseye saldırarak bir inanlıyı öldürdüğünü ve dört kişiyi kaçırdığını söyledi. Başka bir topluluk lideri Eche Akpoko ise dört ayda 89’dan fazla Hristiyan’ın öldürüldüğünü belirtti.

Open Doors, Nijerya’da geçtiğimiz yıl 5.014 Hristiyan’ın inancı nedeniyle öldürüldüğünü bildirdi. Nijerya, Open Doors’un Hristiyanların inançları nedeniyle en fazla zulüm gördüğü 2023 Dünya İzleme Listesi’nde 6. sırada yer aldı. (Morning Star News)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi