25 Nisan 2024 Perşembe

Nijerya’da Hristiyanlar Sokağa Çıkma Yasağı Sırasında Öldürülüyor

Nijerya’nın orta kesimlerindeki Miango bölgesinde Hristiyan bir çiftçi olan 17 yaşındaki Timothy Dauda, ​​silahlı saldırıya uğrayarak kolundan yaralandı. 17 Ağustos’ta, Jos kentinin kuzeybatısındaki Tafi-gana köyünde ise 5 kişi silahlı ve palalı saldırganlar tarafından öldürüldü.

Uluslararası Hristiyan Kurumu’na (ICC) yaşananları anlatan Timothy, ‘‘Beni öldürmek isteyen Fulani militanlarını tanıyorum. Hashimu Hudu isimli kişi bana, ‘Bugün seni öldüreceğim’ dedi. Ben ise ‘Tanrım beni kurtaracaktır’ diye yanıt verdim. Sonra gelip beni vurdu. Yere düştüm ve ölmüş gibi davrandım’’ dedi.

Militanlar, eyalet hükümeti tarafından uygulanan sokağa çıkma yasağı saatlerinde Dauda’nın cemaatine ve diğer birkaç kişiye saldırdı. Irigwe Gençlik Hareketi başkanı Ezekiel Bini, ‘‘Sokağa çıkma yasağı saatlerinde Fulani militanlarının nasıl saldırdığını bilmiyorum. 11 kişi hayatını kaybetti ve 4 kişi halen kayıp. Dört üniversite öğrencisi 18 Ağustos Çarşamba günü kayboldu. Sınavları için okula doğru yürüyorlardı. Cesetlerini aradık ama bulamadık’’ dedi.

Kaçırılma olayının görgü tanığı Rikwe Jacob, ICC’ye yaptığı açıklamada, dört militanın öğrencileri kaçırmadan önce onlara silah doğrulttuğunu söyledi. Kayıp dört öğrencinin, Ize Danladi (23), Ahmadu Tokyo (25), GyaTokyoo (22) ve Emmanuel Weyi (22) olduğu açıklandı.

16 Ağustos’ta ise Dong’daki çiftliğinde başka bir Hristiyan çiftçi öldürüldü. Dong cemaati lideri Reuben Ngah ICC’ye verdiği demeçte, ‘‘İyi bir çiftçiyi ve Hristiyan bir kardeşi kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Fulani militanları tarafından öldürülen Adoki Eveh, 42 yaşındaydı’’ dedi.  20 Ağustos’ta ise iki kadın katledildi. Ezekiel Bini, ‘‘Çiftliğe giden iki kadın öldürüldü, dört kadın ise son anda kurtuldu. Ruth Sunday (29) geride 3 çocuk bırakırken, Josephine İbrahim (36), 4 çocuk bıraktı’’ dedi.

Sokağa çıkma yasağı, Jos’ta 22 kişinin öldürülmesinin ardından çıkan mezhep çatışmaları nedeniyle devlet yetkilileri tarafından ilan edildi. Teröristler, 17 Ağustos’tan 19 Ağustos’a kadar Plato eyaletindeki beş köye silahlı saldırı düzenledi. On bir Hristiyan hayatını kaybederken, dördü halen kayıp.

Jos’taki bir ICC yetkilisi Tafi-gana’yı ziyaret ederek gördüklerini şöyle anlattı: ‘‘Cemaatten 500 kişinin yerinden edildiğini, 45’ten fazla evin yakıldığını gördüm. İnfaz edilen beş cesede ve kadınların ağlayışına şahit oldum. Yağmur yağıyordu, ancak hava sıcaktı. Bassa bölümünden iki polis memuru, bizi bir Katolik din adamı ve iki cemaat lideriyle birlikte götürdü. Cesetleri köyden yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki Jos Üniversitesi Eğitim Hastanesi’ndeki morga götürdük.’’

Cemaat liderlerinden biri olan Simon Rivi, olayın tanıklarından biriydi. Rivi, ‘‘Militanlar Salı günü saat 22.00 civarında dört yerde mevzilendi. Ellerinde palalar ve silahlarla cemaati çevrelediler. Çiftliğin içine saklanmayı başardım. Hepsi siyah giyinmişti ve bazılarının elinde fener vardı’’ dedi.

Bölgeden bir Katolik rahip ve Nijerya Hristiyan Birliği’nin başkanı olan David Kwa, ‘‘Hükümet inancımız nedeniyle bizi terk etti. Yetkililer, Fulani militanları tarafından işlenen cinayetlerden bahsetmiyor’’ dedi.

Tafi-gana cemaat lideri Bitrus Izah, hayatını kaybeden beş kişinin isimlerini ve yaşlarını açıkladı: Christopher Izah (39), Dauda Danladi (29), Ladi Adamson (52), John Musa (16), Joshua Zecharia (17). (persecution)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi