19 Nisan 2024 Cuma

Nijerya’da Hristiyanlara Yönelik Saldırılar Devam Ediyor

Eylül ayı başlarında bir pastörün ve üç Hristiyanın öldürülmesinden günler sonra 18 Eylül Cuma günü kuzeybatı Nijerya’da kızları kaçırılan kilise üyesi vuruldu.

Hassana ve Hussaina Garba Kızkardeşler

Kaynaklara göre, genç Hristiyan ikiz kız kardeşler Hassana ve Hussaina Garba, kuzeybatı Nijerya’nın Kwakware köyündeki Evangelical Winning All Kilisesi’ne (ECWA) ait tapınma binasının yanındaki evlerinden kaçırıldı. Günler sonra babaları İbrahim Garba saldırıya uğradı. Yaralanan Garba tedavi altına alındı.

Katsina eyaletinde adam kaçırma olayları son birkaç yıldır oldukça yaygınlaştı. Kwakware bölgesi sakini Charles Yahaya adam kaçırma vakalarının eyalette uzun zamandır önemli bir sorun olduğunu, son zamanlarda ise yaygınlaştığını belirtti. Yahaya Morning Star News’e yaptığı açıklamada, ”Olay yerindeki tanıklar ve belgeler, kaçıranların organize hareket ettiğini, hedeflerini iyi tanıdığını ve ağır silahlara sahip olduğunu gösteriyor. Nijerya’nın kuzeyinde kaçırılan Hristiyan kızlar zorla din değiştirmeye ve evliliğe zorlanıyor” ifadelerinde bulundu.

Bölgede ikamet eden Saminu Adamu ise kız kardeşlerin kurtarılması için dua çağrısında bulundu. Adamı, ”Olaylar yürek yaralayıcı ve dayanılmaz hale gelmeye başladı. Hristiyan ikiz kız kardeşler evlerinden kaçırıldı. Mesih’in Ailesi olarak güvenli bir şekilde serbest bırakılmaları için lütfen dua edin” dedi.

Yahaya, 30 Ağustos’ta Kaduna eyaletinden Soba’da genç bir Hristiyan kızın kaçırıldığını ve din değiştirmeye zorlandığını belirtti ve, ”Yedi çocuğun en küçüğü ve annesinin tek kızı olan Aliyah, 30’unda kaçırıldı. Olayın yaşandığı gün kiliseye giden Aliyah, evine dönemedi” dedi.

Annesi kızının kaybolması üzerine güvenlik güçlerine başvurdu. 1 Eylül’de polisler anneyi kızı oradayken karakola çağırdı. Yahaya, din değiştirmeye zorlanan Aliyah’ın annesini reddettiğini söyledi. Kızının serbest bırakılmasını isteyen annenin isteği reddedildi ve Aliyah, kendisini kaçıranlara teslim edildi. Annesinin ve kilise üyelerinin tüm çabaları sonuçsuz kaldı.

7 Eylül’de güvenlik güçleri kaçırılma olayının dinler arası çatışmaya dönüştüğü gerekçesiyle davayı Kaduna Merkezi’ne iletti. Yahaya, ”Annesi, avukatlar ve Hristiyanlar müdahale etmeye çalıştı, ancak polis Kaduna Eyaleti Dinlerarası Komitesine sunulmak üzere kızı yasadışı şekilde gözaltına aldı. Dualar yoğunlaştıkça kız ağlamaya ve polise kendisini serbest bırakması için yalvarmaya başladı. Ancak polis yasadışı şekilde kızın gözaltına alınmasında ısrar etti. Duaların devamlılığı ve iyi niyetli Nijeryalıların desteğiyle kız annesine geri verildi. Diğerleri Aliyah kadar şanslı değil ve çoğu hala risk altında. Hristiyan kızlar okula ve kiliseye giderken kayboluyor” açıklamasında bulundu.

Dört Hristiyan Öldürüldü

Kaduna eyaletinde Fulani çobanları tarafından ECWA pastörü ve diğer üç Hristiyan öldürüldü. 6 Eylül’de 45 yaşındaki beş çocuk babası Pastör Alubara Audu, Kajuru bölgesindeki Buda’da öldürüldü. Hristiyan Topluluğu lideri ve Adara Kalkınma Derneği’nin ulusal başkanı olan Awemi Dio Maisamari, saldırıda dört çocuk babası 37 yaşındaki Ishaku Peter’ın da hayatını kaybettiğini belirtti. Maisamari, saldırganların 25 yaşındaki Sani Peter’ı ve 20 yaşındaki eşi Esther Sani Peter’ı kaçırdığını söyledi. Danladi Abashi ise 16 Ağustos’ta Kallah köyünde Fulani çobanları tarafından gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybetti. Maisamari, ”50 yaşındaki çiftçi Abashi, Fulaniler tarafından işgal edilen köylerinin yakınında bulundu. Cesedi polisin yardımıyla kurtarıldı. Çünkü çobanlar işgal altındaki yerleşim bölgesine yaklaşılmasına bile izin vermiyor” dedi.

27 Ağustos’ta Maraban Kajuru’da gerçekleşen saldırılar sırasında, Daniel Shuaibu ve Abednego Paul evlerinden kaçırıldı ve bir Hristiyan da yaralandı. Maisamari, ”Saldırı sırasında Sunday Barau yaralandı. Kaçırılanlar taleplerin karşılanmadığı gerekçesiyle saldırganlarla birlikte kalmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Pius Gargai ise, Maraban Rido’daki evinden kaçırıldı. Ayrıca 2 Eylül’de Kajuru bölgesindeki Rafin Roro köyünden dört kişinin kaçırıldığı öğrenildi. Maisamari, ”Biri kaçmayı başardı, üçü hala tutuluyor. Fulani çobanları tarafından çeşitli barış hamleleri başlatılmasına rağmen, düşmanca tavırlarına devam etmesi üzerine, barış görüşmelerine katılmamıza değip değmeyeceğini merak ediyoruz” dedi.

Eylül ayı başlarında Kajuru bölgesindeki Kemara Rimi topluluğundan Oja Aminu, Danfulani Makaranta, Namiji Gwamna, Ali Musa ve Grace Mathew isimli beş Hristiyan kaçırıldı.

Birleşik Krallık Parlamentosundaki tüm siyasi partilerin parlamento üyelerinden oluşan bir grup olan APPG, yakın tarihli bir raporunda Nijerya ve Sahel bölgesinde radikal görüşlü Fulani çobanlarınun sayısının milyonlara ulaştığını belirtti. APPG raporunda, Boko Haram ve ISWAP terör örgütlerinin benzer bir strateji benimseyerek Hristiyanları hedef aldığı açıklandı. Araştırmacı gazeteci Akin Osuntokun da Fulani çobanlarının Boko Haram gibi aşırılık yanlısı gruplara benzer ideoloji benimsediğini ve bazılarının komşu ülkelerden Nijerya’ya geldiğini söyledi.

Nijerya’daki Hristiyan liderler, çobanların Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyan topluluklara yönelik saldırılarının Hristiyan topraklarını ele geçirme ve inançlarını empoze etme arzusundan kaynaklandığını söyledi. APPG raporu, aşiretlerin birbirine olan bağlılıklarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. ‘2015 yılında bir Fulani olan Muhammadu Buhari, Nijerya’nın Devlet Başkanı seçildi. Buhari, Orta Kuşak’ta ve ülkenin diğer bölgelerinde gerçekleşen saldırılara yönelik neredeyse hiçbir çalışma yapmadı’ ifadelerine yer verildi.

30 Ocak’ta Hristiyan Dayanışma Birliği (CSI), Nijerya’da soykırım uyarısında bulunarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi’ni harekete geçmeye çağırdı. CSI, ülkenin kuzey ve orta kuşak bölgesinde yaşayan Hristiyanların ‘kâfir’ kabul edildiği ve artan ölçüde şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Open Doors 2020 Dünya İzleme Listesi’nde Hristiyanların en çok zulüm gördüğü ülkeler sıralamasında Nijerya 12. sırada yer alırken, Hristiyanların inançları nedeniyle en çok öldürüldüğü ülkeler sıralamasında ise Pakistan’ın ardından 2. sırada yer aldı. (CHL)

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi