25 Nisan 2024 Perşembe

Nijerya’da İki Ayda 60’tan Fazla Hristiyan Katledildi

Nijerya’nın Benue eyaletinde son birkaç ay içinde çok sayıda Hristiyan kaçırıldı veya yerinden edildi, en az 68 Hristiyan ise katledildi.

Aid to the Church in Need (ACN), Makurdi’de yaşayan Episkopos Wilfred Chikpa Anagbe’den, durumun ciddiyetini vurgulayan ve Nijeryalı yetkililerin etkisizliğine işaret eden bir rapor aldı.

Çatışmalar ve Güvensizlik

Bu sorunun merkezinde, genellikle Fulani militanların Nijerya’nın orta bölgesindeki Hristiyan çiftçilere yönelik saldırıları var. Çatışmalar yüzyıllar öncesine dayanıyor, ancak son yıllarda oldukça yıkıcı ve ölümcül hale geldi. Son yıllarda Nijerya, özellikle kuzey ve orta bölgelerinde güvensizlikle mücadele ediyor. Sıkıntılar, Boko Haram’ın aşırılık yanlısı militanlarının eylemleriyle başladı.

Episkopos Anagbe, saldırıların dini boyutunun altını çizerek, dini inancın güney ve kuzey kesim arasındaki durumu ağırlaştırdığını ve çatışmaların çoğunun, verimli arazilerden oluşan orta bölgede gerçekleştiğini belirtti. Episkopos, ‘‘Fulani militanlar tarafından gerçekleşen cinayetlerin, yerinden edilmenin ve mülklerin tahrip edilmesinin ölçeği, Nijerya’daki Hristiyan toplulukların nüfusunu azaltmayı ve toprakları ele geçirmeyi amaçlıyor. Hatta bazı militanlar Hristiyanları topraklarından sürmek olan gerçek amaçlarını gizlemek için çoban kılığına giriyor’’ dedi. Episkopos Anagbe, hükümetin bu konuda harekete geçme konusundaki başarısızlığını kınadı.

Güvensizliğin Sonuçları

Saldırıların yol açtığı güvensizlik karşısında Episkopos Anagbe, ‘‘Benue eyaleti, ulusun gıda sepeti olarak biliniyor ama terör olayları, gıda arzını etkiliyor. Kendilerini ve ailelerini geçindirebilen çiftçiler, artık yardım kampanyaları ile yaşamlarına devam ediyor. Yoksulluk, birçoklarını insan onuruna yakışmayan bir duruma düşürdü’’ dedi.

Benue’nin başkenti Makurdi, yerinden edilmiş insanların yüzde 80’ini barındırıyor. Mali zorluklara rağmen, Kilise, yiyecek ve yerinden edilmiş çocuklara burs sağlamak dâhil olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine elinden gelenin en iyisini yapıyor. Bazı yerleşim yerlerinde yerinden edilmiş kişilerin ruhsal ihtiyaçlarını karşılayan bir cemaat de var. Episkopos, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için mobil klinik satın almayı umuyor. Ancak, bölgedeki istikrarsızlık hizmeti engelliyor.

Tüm yaşananlara rağmen ACN, yerel kiliseyi desteklemeye devam ediyor. 2021 yılında Nijerya’nın farklı bölgelerinde 105 projeye destekte bulundu. Hristiyanların acıları hakkında bilgi platformu kuran ACN, yerel Kilise yetkililerinin uluslararası etkinlikler sırasında dini özgürlük ve Hristiyan zulmü hakkında konuşmalarına yardımcı olmaktadır.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi