29 Mart 2024 Cuma

Nijerya’da Köylüler, Kilise Kalıntılarında İbadet Etti

Nijerya’nın Nzhweruvo köyünde yerinden edilen 111 Hristiyan, Winning All Nzhweruvo Kilisesi’nin yanmış kalıntılarında ibadet etmek için toplandı.

Nijerya’nın Plateau Eyaleti’nin başkenti Jos’un yaklaşık 27 kilometre kuzeybatısında bulunan kilise, 15 Haziran ile 4 Ağustos arasında uğradığı bir dizi saldırının ardından tamamen harap oldu. Ezra 3:10-13 bölümünden paylaşım yapan Pastör Reverend Gayus Kwa Kese, inanlıları ‘Tanrı’nın lütfuyla evlerine geri dönmeye’ teşvik etti. Pastör, vaazında insanları geri dönmeye, evlerini yeniden inşa etmeye ve kiliseyi restore etmeye çağırdı. Topluluk lideri Sunday Ki, inanlıların yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyerek, ‘‘Hükümet Hristiyanları yıllarca yüzüstü bıraktı ve onları saldırganların insafına bıraktı’’ dedi.

Bu yaz, Fulani militanları Nzhweruvo köyüne ve çevre bölgelerine acımasızca saldırdı. Militanlar, yaklaşık 600 kişinin yaşadığı köyde elliden fazla evi ateşe verdi. Yaşanan saldırılara güvenlik güçleri yaklaşık dört saat boyunca müdahale etmedi. Fulani militanlarının 600’den fazla kilise üyesini yerinden ettiği ve 67 kişiyi öldürdüğü açıklandı.

ICC ile ilişkili biri yakın zamanda cemaat üyelerinin durumunu araştırdığında evlerin yandığını, yiyecek depolarının yıkıldığını ve iş merkezlerinin yakıldığını gördü. Pastör Kese, Nijerya kolluk kuvvetlerinin ve adalet sisteminin Fulani militanlarını desteklediğini söyledi. Pastör, halkın inanç özgürlüğünden yararlanabilmesi için Fulani militanlarının tutuklanması gerektiğini belirtti.

Eşi ve oğlu Fulani militanları tarafından öldürülen Celina Ishaku, Nzhweruvo köyündeki son kilise hizmetine katılmaktan memnun olduğunu söyledi. Cemaati için yardım isteyen Ishaku, eve dönmek istediğini ancak her şeyini kaybettiğini belirtti.

Pastör Kese, ‘‘Fulani çobanlar, inancımızdan dolayı bizi öldürüyor’’ diyerek Hristiyanlara inançlarına sadık kalmalarını ve İsa Mesih uğruna yaşamlarını feda etmeye hazır olmalarını söyledi. (persecution.org)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi