20 Nisan 2024 Cumartesi

Nijerya’daki Hristiyanlar Kilise Güvenliği Talep Ediyor

Nijerya genelinde Katolikler, geçtiğimiz günlerde bir Katolik Kilisesi’ne düzenlenen ve 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan yeni bir saldırı sonrasında hükümetin daha fazla korumasını talep eden barışçıl protestolara katıldılar.

Nijerya genelinde 54 kentte binlerce kişi, 24 Nisan’da günlük bir ayine ateş açan Fulani çobanları tarafından öldürülen iki rahip ve 17 kilise üyesinin gömülmesi ile ilgili olarak 22 Mayıs’ta protestolara katıldı. Çobanlar, daha sonra sokaklara koşarak, yayalara saldırdı ve 50 civarı evi ateşe verdi.

Saldırılarda öldürülenlerin beyaz tabutları, saldırının gerçekleştiği Saint Ignatius Kilisesi’nin yakınlarındaki Benue Eyaleti’nin başkenti Makurdi’nin sokaklarında taşındı. Diğer şehirlerdeki Hristiyanlar, aynı gün hayatın kutsallığını ve devlet yardımına daha fazla ihtiyaç duyduklarını ilan etmek için pankartlar taşıdılar.

Nijerya PM News’in bildirdiğine göre, Benue eyaleti 22 Mayıs’ta ölenlere saygı için faaliyetlerini durdurdu. Onlarca episkopos gömülere katıldı ve ülke genelinde mitinglerde konuşma yaptı.

Yerel basına göre, Abuja’dan Kardinal John Onaiyekan, Ayatu’daki Benue’de bir matem ayininde konuşma yaptı. “İbadet merkezlerimizde güvende değilsek, başka nerede güvende olabiliriz?” diye sorguladı.

Umuahia Episkoposu Lucius Ugorji, Abia eyaletinde barışçıl bir protestoda konuştu. Yerel basında verdiği demeçte yaptığı konuşmada, ülke içinde yaşama saygı eksikliğini kınadı. Yaşamın Nijerya’da anlamını yitirdiğini aktaran Ugorji, hükümetin Nijerya’da can ve mal güvenliğini sağlama temel sorumluluklarında başarısızlığa devam etmesi halinde kaderlerinin ne olacağını merak ettiğini söyledi. Ugorji,“Abia eyaletindeki Katolik Kilisesi, Benue’deki kardeşlerimizle dua dayanışması içinde. Hükümet, Nijeryalıları çobanlardan ve Boko Haram saldırılarından kurtarmak için gereğini yapmak zorundadır ” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle’ye göre, saldırının gerçekleştiği Makurdi’nin Episkoposu Wilfred Anagbe, özellikle Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari’yi eleştirdi.

“Cumhurbaşkanı Buhari sorumluluklarının farkına varmalıdır” diyen Anagbe, Buhari’nin “Hristiyan, Müslüman, Hindu ve Paganlardan oluşan 200 milyona yakın insanın cumhurbaşkanı” olduğuna dikkati çekerek onun herhangi bir grup için değil, herhangi bir kabile için değil, bu ülkenin halkı için başkan seçildiğini söyledi.

İklim sorunları çobanları güneye doğru ittiğinden, Fulani çobanları ve çiftçiler arasındaki şiddet son yıllarda artmıştır. Bu yıl ocak ayı ortasına kadar, 100’e yakın ölümün sebebi olarak çobanlar gösterilmişti.

Katolik Episkopos’un Nijerya Konferansı, Ocak’taki bir açıklamada yaşanan şiddet konusunda ciddi kaygılarını dile getirdi. Episkoposlar, çobanların karşılaştığı zorlukların farkında olduklarını ancak hayvan otlatmak için daha iyi alternatiflere duyulan ihtiyaçlar olduğunu dile getirdiler.

Episkoposlar, “Hükümet, çiftlik sahiplerini uluslararası en iyi uygulamalara uygun olarak çiftlik kurmaya teşvik etmelidir. Çiftçiler ve çobanlar milletimizin sosyo-ekonomik refahına katkıda bulunacak çok şey yapabilir. Barışçıl bir birliktelik ve karşılıklı saygı için daha kalıcı bir strateji geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı. (Catholic News Agency)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi