19 Mart 2024 Salı

Nijeryalı Başepiskopos’tan Şiddete Karşı Çağrı

Nijeryalı Anglikan Başepiskopos Ben Kwashi, yeni yıldaki seçimler sırasında Hristiyanlara karşı gerçekleşmesi muhtemel şiddet eylemlerine dikkat çekti. 

Jos Başepiskoposu Ben Kwashi, Nijerya hükümetine yaptığı çağrıda, kuzeydeki Hristiyan çiftçiler için koruma talep etti. Geçtiğimiz aylarda aynı bölgede evlerine dönmekte olan çiftçiler Fulani militanları tarafından saldırıya uğramış ve bazıları öldürülmüştü.

Başepiskopos Kwashi, aynı zamanda bölgedeki saldırılar konusunda doğru olmayan haberlerin yayılmasını da eleştirdi. Kwashi aynı zamanda İngiltere merkezli “Release International” isimli zulme uğrayan Hristiyanlara destek veren kuruluşla birlikte çalışıyor. Release grubunun organize ettiği bir etkinlikte konuşan Kwashi, hükümetin Hristiyanların korunması için devreye girmesi gerektiğini hatırlattı. Başepiskoposun kendisi de daha önce 3 farklı suikast girişimine uğramıştı.

BM’ye göre Nijerya’nın kuzeyindeki insanlık krizi dünyadaki en şiddetli çatışmalardan biri. Yobe, Borno ve Adamawa gibi kentlerde 7 milyondan fazla kişi yardıma muhtaç hale geldi ve saldırılar Lake Chad bölgesine doğru yayılıyor.

Saldırıların çoğu Fulaniler olarak bilinen ve çobanlıkla geçinen radikaller tarafından gerçekleştiriliyor ve genellikle ağır silahlar kullanılıyor. Release International’a ulaşan haberlere göre teröristler şimdiye kadar 6.000’den fazla kişiyi öldürdü ve 50 binden fazla kişi evlerini terketmek zorunda kaldı. Saldırılar son aylarda artmaya devam ediyor.

Kwashi’ye göre bu bir korku atmosferi yaratıyor. Birçok Hristiyan yaklaşan seçimler sırasında saldırıların artmasından korkuyor ve çok daha fazlası bu süreçte bir soykırımın gerçekleşmesi korkusuyla yaşıyor.

Ülkedeki federal hükümet Fulani terör örgütünün vatandaşlarını kırıp geçirdiğini ve korumakta yetersiz kaldıklarını kabul ediyor. Saldırılar en çok Hristiyanları hedef alıyor ve özellikle fakir aileler etkileniyor. 

Kwashi’ye göre yayılan doğrulanmamış haberler konusunda da dikkatli olmak gerekiyor çünkü sıradan Hristiyan ve Hristiyan olmayan vatandaşlar arasında bir çatışmaya sebep olmaları mümkün. Toplumdaki gerginliği azaltmanın en önemli adımı doğru haberlere odaklanmak ve birlik diyen

Kwashi; ‘Bu anlatımlar yaşanan kötülüğün bu kadar uzun sürmesine bahaneler yarattı. Böylece batılı hükümetlerin hiçbir şey yapmadan sadece hükümetin desteklenmesine odaklanmasına neden oldu. Güvenlik adımlarının atılması konusunda ise hiçbir şey yapılmadı. Hükümetin adaletsiz tutumu nedeniyle insanlar katliam ve şiddetle yüzleşiyor.’(CT)

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi